Prijava

Vaša prijava

U Godini bijele rode prstenovano najviše ptića


????????????????????????????????????

 

????????????????????????????????????
U godini bijele rode u Zagrebačkoj županiji prstenovano je 125 ptića bijelih roda, što je najviše od kad se prstenovanje provodi.  U 2013. godini  prstenovano je 105 ptića, 2014. godine 107, a 2015. godine svega 72 ptića bijele rode. Rode kao da znaju da je Skupština Zagrebačke županije proglasila 2016. i 2017. godinu Godinama bijele rode u Zagrebačkoj županiji.  Prstenovanje provodi JU Zeleni prsten u suradnji s Ornitološkim zavodom HAZU-a i uz pomoć Hrvatske elektroprivrede od 2013. godine. Ovlašteni prstenovači ptica Luka Basrek i Luka Jurinović prstenovali su protekli tjedan ptiće na području Ivanić-Grada, Dugog Sela, Vrbovca, Rugvice, Klinča Sela i Pisarovine.

Prstenovanje je metoda istraživanja koja se temelji na individualnom obilježavanju divljih ptica. Mlade rode prstenuju se u gnijezdima, stavljanjem metalnih i/ili plastičnih prstenova na nogu rode. Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Svako opažanje prstenovane ptice, bilo preko njezina opažanja iz daljine, ponovnog lovljenja i puštanja, bilo pronalaženjem mrtve ptice, govori o njezinu životu, posebno o putovima njezina kretanja. Prstenovanje je bitno  jer se evidentiranjem mjesta na kojima su prstenovane ptice viđene ili ulovljene omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja. Tri rode prstenovane u Zagrebačkoj županiji, opažene su u Izraelu, a jedna u Budimpešti.

U 2015. godini zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama, štagljevima, crkvama, školama, vatrogasnim domovima i 151 na stupovima. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec i Ivanić-Grad, općine s najbrojnijim rodinim gnijezdima su Dubrava i Klinča Sela, a pojedinačno u broju gnijezda prednjače Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.

prstenovanje