Prijava

Vaša prijava

Kosac, simbol suživota ljudi i prirode



kosci (1)

kosac
Manifestacijom
”Kosci za kosce” već osmu godinu za redom Javna ustanova Zeleni prsten želi ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac u zaštićenom području „Značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru“. Cilj je očuvanje  kosca (Crex crex),  jedne od najugroženijih ptica Europe, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

 

Više stotina sudionika i gostiju okupilo se 6. kolovoza kod Lovačkog doma u mjestu Selce u Općini Orle odakle su se zapregama makadamskim putem uputili na livadu košanicu. Članovi KUD-a Veleševec,  KUD- Posavec – Dubrovčak Lijevi/ Topolje  i stariji mještani pokazali su kako se pravilno kosi ručnom kosom, a članice su “zubljale” travu iza kosaca.

Ovom manifestacijom označava se početak kasnije košnje livada košanica, kako bi ptica kosac stigla podignuti svoje mlade. U ovo vrijeme mladi ptići već stasaju kako bi se krajem kolovoza i u rujnu pripremali na put za Afriku. Ptici kosac za gniježđenje i za podizanje mladih je potrebna visoka trava na poplavnim područjima kao što je rijeka Odra. Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila tako bogata biološka raznolikost – rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović. Tijekom predstavljanja rezultata monitoringa kosca na području Odranskog polja, Martina Glasnović, istaknula je da se posljednje tri godine bilježi porast pjevajučih mužjaka. Ove godine zabilježeno ih je čak 45 dok 2013. godine nije bio zabilježen ni jedan.

predstavljanje istraživanja

Koscima mogu pomoći jedino kosci. Opstanak ptice kosac ovisi o ljudima, koscima livada. Zbog toga su kosci, i ptica i čovjek svojevrsni simbol suživota prirode i ljudi. I ove godine u tradicionalnom natjecanje u košnji ručnom kosom natjecali su se i mladi i stari i žene i muškarci. Najviše umijeća i znanja u čistoći otkosa, brzini i vještini košnje u ženskoj kategoriji pokazala je Dragica Radmilović, a u muškoj Ivan Margušić. U košnji su se okušati i gosti, među ostalim i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak,  pročelnik za financije u Zagrebačkoj županiji Ivica Bošnjak, načelnik općine Ivan Petko kao i predsjednik vijeća Stjepan Huđin.

kosci

natjecatelji i pobjednici u košnji