Prijava

Vaša prijava

IN MEMORIAM STJEPAN DEHIN (1947.-2019.)


IMG_6148

Danas, 26. listopada iznenada je umro Stjepan Dehin iz Donje Lomnice. Po zanimanju je bio pilot, a dao je nemjerljiv doprinos u društvenom i političkom životu svoga mjesta, grada Velike Gorice, ali i cijele Hrvatske.

Stjepan Dehin rođen je 29. svibnja 1947. godine u Donjoj Lomnici gdje je i završio osnovnu školu. Srednju tehničku školu Ruđer Bošković, smjer elektrotehnika, završio je u Zagrebu. Od rane mladosti bavio se zrakoplovnim modelarstvom. Godine 1964., kao sedamnaestogodišnjak završio je padobranski tečaj u Aeroklubu Zagreb, a 1966. godine obuku u jedriličarskom letenju, a iste godine nastavlja i obuku za motornog pilota. Godinu kasnije uključio se u rad Aerokluba Velika Gorica. Od 1968. do 1970. godine radi u Njemačkoj. Povratkom u Veliku Goricu, upućen je na školovanje u Višu zrakoplovnu školu za nastavnika letenja. Odškolovao je tri klase po tri školska pilota. Godine 1973. primljen je u pilotsku akademiju JAT-a u Vršcu koju završava kao treći u klasi za avione DC-9. Školuje se i za druge velike zrakoplove primjerice u Školskom centru Iberije u Madridu, a 7 mjeseci proveo je u Air Afrique sa bazom u Abidjanu. 1982. godine pohađa školski centar Varig za pilota DC-10, tada najvećeg svjetskog zrakoplova. 1991. godine kratko leti za kompaniju VASP u Brazilu. Na prijelazu 1991./1992. član je radne grupe za izradu prijedloga zakonskih propisa za zračne luke u Hrvatskoj. Godine 1992. primljen je u CROATIA AIRLINES i upućen u školski centar LUFTHANSA, a 2000. godine na školovanje u Francusku za zrakoplov ATR-42.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom pilotskom staža Stjepan Dehin letio je na šest tipova zrakoplova. U mirovinu je otišao 1. siječnja 2005. godine zbog teškoća s kralježnicom, nakon skoro 13000 sati letenja i 11000 letova. U mirovini se i dalje bavio sportskim letenjem. U Ministarstvu prometa i veza Republike Hrvatske bio je član komisije za zrakoplovne nesreće, a kasnije i stalni sudski vještak za zračne nesreće te za procjenu šteta na zrakoplovima. Posljednjih nekoliko godina bio je voditelj projekta za izgradnju zračne luke u Stankovcima kod Zadra. Autor je skripte Štetnost buke u zrakoplovstvu, a diplomirao je na Višoj vatrogasnoj školi s temom Preventivno i taktičko gašenje zrakoplova. Autor je skripte o Protupožarnoj preventivi u zrakoplovstvu.

Politički rad

Poslije demokratskih promjena i ostvarenja samostalnosti Hrvatske Stjepan Dehin postaje istaknuti član Hrvatske seljačke stranke u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji. Bio je vijećnik u prvom sazivu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice 1996. godine. Izabran je i za zastupnika u Hrvatskom saboru 1999. godine, a mandat je obnašao do 2003. godine. Godinama je bio lider Hrvatske seljačke stranke u Velikoj Gorici.

dehin stjepan 2

 

Društveni rad

Bio je aktivan i u svojoj Donjoj Lomnici. 12 godina bio je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Donja Lomnica. Začetnik je ideje o izgradnji novog vatrogasnog doma čiju izgradnju je vodio do njegovog završetka. Inicijator je rekonstrukcije i nadogradnje Društvenoj doma i bio je predsjednik Odbora za gradnju.

Dobitnik je priznanja Grada Velike Gorice kao volonter godine.

 

 

 


vatrogasna zajednica skupstina dehin govori IMG_4756

Doprinos vatrogastvu Velike Gorice

Stjepan Dehin u DVD Donja Lomnica učlanio se još kao osnovnoškolac, a aktivnije se angažirao u radu DVD-a od 1980. godine. Godine 1981. položio je vatrogasni ispit i ispit za dočasnika i časnika te postaje v.d. tajnika DVD-a, a godinu kasnije polaže ispit za višeg vatrogasnog časnika I. reda.

Tijekom svog djelovanja u DVD-u Donja Lomnica dao je veliki doprinos održanju vatrogasne tradicije. Pokretač je nabave vatrogasnog vozila koje je kupljeno donacijama mještana uz pomoć Industrogradnje i Zračne luke Zagreb.

Obnašao je i funkciju predsjednika DVD-a, a kasnije i tajnika DVD-a.

Nakon Domovinskog rata jedan je od suosnivača Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice čiji je i prvi predsjednik.

Imenovan je doživotnim počasnim predsjednikom DVD-a Donja Lomnica.

 

IMG_6121

Rad u lovstvu

Stjepan Dehin, posljednih 12 godina bio je predsjednik Lovačkog društva Fazan iz Donje Lomnice. Bio je inicijator izgradnje i uređenja lovačke kuće i okoliša u Lomničkoj šumi. Organizirao je i napisao protokol velike proslave 100 godišnjice Lovačkog društva, koja je održana prije tjedan dana, 19. listopada.

Obitelji Dehin i rodbini izražavamo iskrenu sućut.

 


Gorica slavila u Rujevici

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike