Prijava

Vaša prijava

FOTO: CIJELO SELO KOD VELIKE GORICE POD POLICIJSKOM BLOKADOM Zbog opake bolesti koja je napala perad najavljen pokolj pataka i kokošaka


Ministarstvo poljoprivrede u nedjelju je objavilo detaljnije informacije o ptičjoj gripi koja je tijekom subote utvrđena na patkama u mjestu Sop Bukevski na području Velike Gorice.

Virus podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) potvrđen je na uginulim rasplodnim patkama na farmi 'Valionica Radina', koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer.

pticja_gripa1-150117.jpg
 

- Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi  je zabranjen, navodi Ministarstvo.

pticja_gripa2-150117.jpg
 

- Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije, navodi se u priopćenju.

pticja_gripa3-150117.jpg
 

- Eutanazija zaraženih životinja započet će sutra, u ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju, najavljuju u Ministarstvu.

pticja_gripa6-150117.jpg
 

Ptičja gripa je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.

pticja_gripa8-150117.jpg
 


Čestitka za Dan međunarodnog priznanja RH

Od utorka poskupljuje benzin, a cijena dizela pada