Prijava

Vaša prijava

Grad Vis rekorder - za vrtiće u ovom mandatu izdvojili trećinu proračuna


Razvijena i roditeljima dostupna mreža jaslica i vrtića, stručnjaci tvrde, jedan je od osnovnih preduvjeta za promjenu negativne demografske slike u Hrvatskoj. Uzalud 1000 eura za novorođenče i delimitirana porodiljna naknada ako roditelji nemaju gdje zbrinuti dijete dok su na poslu.

Nakon što smo nedavno analizirali podatke za 2015. godinu, u kojoj je za vrtiće najviše izdvojio Grad Kaštela (28,19 posto proračuna), ovaj put napravili smo cjelokupnu analizu izdvajanja za predškolsko obrazovanje u mandatu aktualne vlasti kako bismo istražili tko je u kontinuitetu izdvajao najviše za vrtiće.

Podaci ministarstva

Kao i uvijek, analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna u razdoblju 2013. - 2015. jer podaci za 2016. još nisu objavljeni. Uzeli smo prosjek izdvajanja za vrtiće kroz tri godine i gledali udio u proračunu, koji je također prosjek posljednje tri godine.

Prema ovim podacima, u top deset gradova s najvećim izdvajanjem za predškolsko obrazovanje najviše je srednjih gradova, samo jedan veliki i dva mala, i to u uglavnom iz Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.

Titula prvaka po brizi za najmlađe pripada, pak, Gradu Visu, koji je tijekom tri analizirane godine za vrtiće izdvojio 29,12 posto proračuna.

U 2013. i 2014. godini Vis je za predškolsko obrazovanje izdvajao po 6,9 milijuna kuna, a u 2015. 885.149 kuna, pa je prosječno izdvajanje Visa za vrtiće u ove tri godine 4,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica objašnjava kako je Grad Vis u 2013. godini započeo s projektom rekonstrukcije dječjeg vrtića Vis, koji je u vlasništvu Grada, a koji do tada nije imao jaslice.

“Cilj nam je bio pružiti najkvalitetniju uslugu za našu djecu, u projekt je uloženo ukupno 13,068.556,25 kn, a vrtić je vrata otvorio 22. 1. 2015.

Pomoć iz EU

Projekt smo prijavili na natječaj te nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo sufinanciranje u iznosu od 8,750.000 kn. Trenutno vrtić broji 72 djece, od kojih 20 jasličke dobi. Broj djece se iz godine u godinu povećava i to je jedan od najbolje vidljivih efekata ovog ulaganja”, ističe Radica i dodaje da su od otvaranja zaposlene četiri nove djelatnice, a Grad za plaće u vrtiću izdvaja 800.000 kuna.

Uz izdvajanja za vrtiće, Radica navodi ostale mjere pronatalitetne politike koju provodi njegova gradska uprava. Tu su naknade za novorođenčad, i to 5000 kuna za prvo, 10.000 kuna za drugo, 20.000 kuna za treće i po 10.000 kuna više za svako iduće dijete u obitelji.

Stalna pomoć

Usto, Vis je uveo i stalnu mjesečnu pomoć od 1200 kuna za svako treće, četvrto i iduće dijete u obitelji. Pomoć se isplaćuje do djetetova desetog rođendana, a Grad snosi i troškove vrtića za tu djecu.

Radica je zadovoljan efektima ovih mjera na viški natalitet - ističe kako trenutno isplaćuju dvije stalne pomoći, a u prva četiri mjeseca ove godine isplaćene već četiri jednokratne naknade za treće dijete u obitelji.

Nakon Visa, po izdvajanju za vrtiće u tri godine mandata ističu se i Dugo Selo - 26,89 posto, te Kaštela - 22,51 posto proračuna. Na četvrtom mjestu je Grad Jastrebarsko, koji je u tri godine za vrtiće izdvojio 21,66 posto proračuna. Jastrebarsko godišnje za vrtiće izdvaja više od osam milijuna kuna, a u 2014. godini izdvojili su čak 18,8 milijuna, pa je prosjek izdvajanja 11,9 milijuna u ove tri godine.

ninčević

novosel