Prijava

Vaša prijava

Koji su hrvatski političari dosad bili u zatvoru?


Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, nakon više od šest godina otkad mu je potvrđena optužnica za aferu “Planinska”, u četvrtak je na Vrhovnom sudu dobio pravomoćnu presudu koja je iz 4,5 godina zatvora, koliko je dobio u prvom stupnju, preinačena u šest godina zatvora zbog čega je odmah poslan u Remetinec.

Nekadašnji moćni prvi čovjek države i miljenik Zapada tako je postao prvi premijer u povijesti Hrvatske koji je pravomoćno osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Sanadera sada čeka borba u drugim sudskim procesima u kojima nisu donesene pravomoćne presude, a iako je prvi premijer koji leži u Remetincu, nije i jedini političar pravomoćno osuđen i zatvoren.

Nekadašnji potpredsjednik Vlade za gospodarstvo u doba Ive Sanadera, Damir Polančec, dobio je pravomoćnu zatvorsku kaznu od deset mjeseci jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. U turopoljskom zatvoru zbog dobrog je vladanja odležao osam i pol mjeseci. Polančec je pravomoćno osuđen i zbog slučaja “Reflektori”, ali se nagodio za jednogodišnju uvjetnu kaznu zatvora, dok je u slučaju “Spice” pravomoćno oslobođen.

Zatvorsku kaznu od osam mjeseci pravomoćno je odslužio i bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zbog pokušaja podmićivanja gradskih vijećnika. Sabo je osuđen na osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjetne kazne, koju mu je odredio Županijski sud, a potvrdio Vrhovni sud.

USKOK je uspio dokazati da je Sabo 2013. nakon neuspjelog konstituiranja Gradskog vijeća kako bi osigurao većinu, HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir ponudio mjesto članice Nadzornog odbora Borova te dužnost predsjednice jednog gradskog povjerenstva uz naknadu, kako bi pretrčala. No, ona je snimila taj razgovor, što je bio krunski dokaz na sudu. Na teret mu se stavljalo i da je HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću ponudio za suprugu posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a za sina mjesto direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom u Mađarskoj je u drugom stupnju na 22 mjeseca zatvora osuđen nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića Radimir Čačić. Nekadašnji predsjednik Hrvatske narodne stranke je 8. siječnja 2010., vozeći se svojim automobilom po autocesti prema Budimpešti, ubio dvoje ljudi. Čačić je na Županijskom sudu u Kaposzvaru prvostupanjskom presudom osuđen samo na uvjetnu kaznu, ali drugostupanjski je sud kaznu preinačio i odredio da Čačić mora iza rešetaka provesti najmanje 11 od 22 mjeseca.

Čačić je te 2012. još uvijek bio na dužnosti u Vladi, nakon čega je dao ostavku i bio izbačen iz HNS-a. Hrvatski Vrhovni sud potvrdio je mađarsku presudu od 22 mjeseca, uz mjeru zabrane upravljanja vozilom od tri godine. Čačić, danas varaždinski župan i predsjednik Reformista, kaznu je služio u Hrvatskoj, u kazneno-popravnom domu otvorenog tipa u Valturi pokraj Pule iz kojeg je izašao uvjetno nakon 12 mjeseci odslužene kazne.

Zbog trošenja 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe bivši veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica je 2010. prvo nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora te na petogodišnju mjeru zabrane obavljanja dužnosti, a potom mu je kazna potvrđena, ali smanjena na godinu dana. Nekadašnji ugledni HDZ-ovac kaznu je izdržavao u zatvoru Valtura gdje je bio knjižničar. Pušten je na uvjetnu slobodu.