Prijava

Vaša prijava

FOTO: OVOGODIŠNJI ZAGREB GUITAR FESTIVAL OKUPIO REKORDAN BROJ POSJETITELJA Zagreb na tjedan dana postao europska prijestolnica kulture i dobre glazbe


Peti Zagreb Guitar Festival okupio je više od 5 tisuća posjetitelja i zaljubljenika u kvalitetnu glazbu i klasični umjetnički izričaj i time nanovo potvrdio kako gitara u Hrvatskoj ima svoju publiku, priopćili su organizatori te manifestacije.

Festival je trajao tjedan dana, a koncerti su se održavalli u Mimari i hotelu Westin, a bili su raspoređeni po žanrovina. Naglasak je ove godine bio na južnoameričkim ritmovima poput tanga, sambe i flamenca koji su se izmjenjivali svakog dana trajanja festivala, pa su se tako održale  ‘Gipsy night’, ‘Brazilian night’, ‘Flamenco night’, ‘Classical night’ i ‘Eurostrings night’ večeri.

ZGF 3.jpg
 

U sklopu Brazilian nighta nastupio je strastveni gitarist, Yamandu Costa koji svira tradicionalnu brazilsku gitaru sa sedam žica te dinamički u svojem stvaralaštvu miješa brazilsku tradicionalnu glazbu s tangom i flamencom. Publiku je oduševio i nastup braće Assad pred kojima je izvedena kompozicija The Walls koja simbolizira rušenje Berlinskog zida, a kod publike je izazvala stajaće ovacije.

ZGF 1.jpg
 

S ciljem dodatnog populariziranja i približavanja gitare publici, organiziran je i projekt “Gitarom po Hrvatskoj”. Tako je 10 mladih europskih pobjednika gitarističkih natjecanja okupljenih u platformi klasične gitare “Eurostrings” 3. travnja održalo koncerte u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Mariji Bistrici, Zaprešiću, Novskoj i Velikoj Gorici.

'Ponosni smo i sretni što smo kroz festival pružili priliku za nastupe mladim i nadarenim hrvatskim umjetnicima. Naš festival osmišljen je kao cjelodnevni event prilikom kojeg posjetitelji imaju priliku učiti od najboljih glazbenika i veseliti se na inspirativnim gitarističkim koncertima', rekla je organizatorica Zagreb Guitar Festivala Ružica Gelo Ciglenečki.

ZGF 2.jpg
 

Festival je sufinanciran sredstvima iz europskih fondova. Osim glazbe, tijekom festivala su održane i različite majstorske radionice na temu gitare i kulturnog poduzetništva te načinu osiguravanja sredstava u području kulture, dodaje se u priopćenju organizatora.