Prijava

Vaša prijava

OTKRIVAMO: U HRVATSKU SE TIJEKOM ČETVRTKA VRAĆA JOSIP PERKOVIĆ! Bivši obavještajac iz Njemačke stiže na odsluženje kazne za ubojstvo Đurekovića


Nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ, te kasniji hrvatski obavještajac Josip Perković, pravomoćno osuđen zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak će, nakon nepunih pet i pol godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, biti transferiran u Hrvatsku.

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, dogovoreno je da se sam transfer realizira tijekom četvrtka. Perković bi iz Münchena u Zagreb trebao biti prebačen zrakoplovom, redovnim letom. Prema uobičajenoj proceduri, ili će hrvatski policajci, službenici zagrebačkog ureda Interpola, preuzeti Perkovića na minhenskom aerodromu, ili će ga njemačka policija dopratiti do zagrebačkog aerodroma i predati ga hrvatskim vlastima.

U svakom slučaju, nakon slijetanja u Zagreb, Josip Perković bit će izravno odvezen u zatvor u Remetincu. Tamo će zasigurno provesti prvih nekoliko tjedana na Odjelu za dijagnostiku gdje bi se trebala napraviti procjena, a potom i donijeti odluka u kojem će zatvoru Perković izdržavati kaznu dugotrajnog zatvora na koju je osuđen.

Podsjetimo, Josip Perković je u Njemačkoj proglašen krivim da je, kao visokorangirani pripadnik tajne službe tadašnje Jugoslavije, sudjelovao u organizaciji i pripremi politički motiviranog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Münchena. Pravomoćno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Hrvatski sudovi priznali su njemačku presudu, ali mu je, s obzirom na to da kod nas ne postoji kazna doživotnog zatvora, izrečena kazna od 30 godina zatvora. Ako se uzme u obzir vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, 74-godišnjem Perkoviću ostaje za odslužiti još 24 i pol godine.

Treba napomenuti, da će, sukladno domaćem pravu, Perković imati pravo zatražiti uvjetni otpust nakon odsluženja polovice kazne, dakle za otprilike devet i pol godina, koncem siječnja 2029. godine.

Josip Perković izručen je Njemačkoj 24. siječnja 2014. godine i od tada se nalazi u tamošnjem istražnom zatvoru, najprije u zatvoru Stadelheim u Münchenu, a potom u zatvoru u Straubingu. Hrvatska ga je izručila po europskom uhidbenom nalogu uz primjenu tzv. načela specijaliteta, što znači da je njegova predaja odobrena uz uvjet da ga se u slučaju osuđujuće presude vrati u Hrvatsku na izdržavanje kazne. Suđenje mu je počelo u listopadu 2014., a okončano je u kolovozu 2016. kada je vijeće Visokog zemaljskog suda u Münchenu i njega i njegova nekadašnjeg šefa iz SDS-a Zdravka Mustača proglasilo krivima te osudilo na kazne doživotnog zatvora.

Obrana je uložila reviziju na ovu presudu, no Savezni vrhovni sud SR Njemačke početkom svibnja prošle godine potvrdio je osuđujuću presudu koja je time postala pravomoćna. Tada su se ispunili formalni uvjeti da se osuđenici, uz prethodno priznanje presude od strane nadležnog hrvatskog suda, vrate u RH na izdržavanje kazne.

U Perkovićevu slučaju procedura priznanja kazne u Hrvatskoj okončana je u svibnju, kada je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu od 30 godina zatvora.

U slučaju Zdravka Mustača postupak priznanja njemačke presude još nije u potpunosti završen. Kao što se 2014. razvukao postupak njegove predaje Njemačkoj, te je izručen otprilike tri mjeseca nakon Perkovića, sada se to isto ponavlja i prilikom njegova prebacivanja na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

Naime, dok je o Perkoviću odlučivao zagrebački Županijski sud, za Zdravka Mustača, s obzirom na njegovo prebivalište, nadležan je Županijski sud u Velikoj Gorici. I opet se ponavlja situacija da ta dva suda donose različite odluke u zapravo identičnim predmetima. Podsjetimo, velikogorički sud je 2014. najprije odbio predaju Mustača po EUN-u, ali je Vrhovni sud bio drugačijeg stava zbog čega se procedura predaje Njemačkoj razvukla tri mjeseca. Sada je, pak, Županijski sud u Velikoj Gorici priznao njemačku presudu za Mustača, te mu je, prilagođavajući kaznu hrvatskim zakonima, izrekao maksimalnu zapriječenu kaznu od 40 godina.

Tako bi se moglo dogoditi da njemačku presudu kojom su obojica osuđeni za isto kazneno djelo i na istu kaznu, doživotni zatvor, hrvatski sudovi “prevedu” kao 30 godina za Perkovića i 40 godina za Mustača. Hoće li tome biti tako, saznat ćemo uskoro. Kako nam je potvrđeno na Vrhovnom sudu, u međuvremenu je donesena, ali još nije napisana, i presuda u predmetu Mustač.