Prijava

Vaša prijava

NA GROBLJU U VELIKOJ GORICI MAJCI ZABRANILI DA SINU POSTAVI SPOMENIK 'Kod nas takvih nadgrobnih ploča nema, grobovi moraju biti u skladu s okolinom'


Pri ukopu svojeg sina J. R. se susrela s neobičnim problemom na groblju Velike Gorice. Htjela je sagraditi spomenik na grobnici za urne, no iz uprave groblja odbili su joj zahtjev iako postoji samo jedan grob s takvim spomenikom.

- Nije mi jasno po kojem je pravilniku moja želja odbijena s obzirom na to da ideja spomenika na grobnici za urne nigdje ne prelazi gabarite propisanih dimenzija - objašnjava te dodaje da je njezina želja potekla od jednog postojećeg groba s takvim spomenikom.

- Ja nisam jedina koja želi ploču ovakvog oblika. Kako često obilazim sina, susrećem ljude koji se žale na istu stvar, a nigdje nije objašnjeno zašto sve mora biti unificirano - ističe.

Budući da je na Mirogoju ovakav oblik spomenika dozvoljen, upitali smo voditelja velikogoričkog groblja Ivicu Kolareca u čemu je razlika.

- Tvrdim da nema nadgrobnih ploča na grobnicama za urne u Velikoj Gorici i sve su takve grobnice iste, polegnute bez spomenika. Ljudi žele napraviti nešto što nitko nije napravio i što se kosi s odlukom Gradskog poglavarstva. Na temelju tlocrta našeg groblja odlučilo se da se postavljaju isključivo polegnute ploče bez spomenika - objašnjava Kolarec.

Smatra da je najvažnije shvatiti da svi grobovi moraju biti u skladu s okolinom, što doista i stoji u sedmom članku Uputa o izgradnji, preinaci, održavanju i uklanjanju građevinskih objekata na groblju. Ipak, taj odgovor ne daje jasno objašnjenje zašto je donesena takva odluka s obzirom na to da je gradnja spomenika na Mirogoju dopuštena.

- Ne tražim nikakav kičeraj. Samo želim imati spomenik na grobnici za urne svojeg sina, što se i vidi u priloženoj fotomontaži koja je napravljena po uzoru na postojeći grob. Nije moguće da u Velikoj Gorici i Zagrebu vrijede različiti zakoni - tvrdi ona. Iako Mirogoj dozvoljava takav oblik, odluka o izgledu nadgrobnih ploča u Velikoj Gorici isključivo je nadležnost uprave groblja, u kojoj tvrde da ne žele dopustiti presedan.