Za svako mjesto za novo zanimanje „Tehničar za razvoj videoigara” u Tehničkoj školi Sisak, natjecalo se gotovo deset učenika osmih razreda, no upisati ih se moglo samo 23.

- Privukli smo najbolje učenike iz Sisačko-moslavačke županije; ima ih iz Zagreba i Velike Gorice, a interesa je bilo i iz cijele Hrvatske no kako u Sisku nema učeničkog doma, nemamo za sada takvih učenika, ističe prof. Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, koji je s profesorima i dožupanom Ivanom Celjakom u ponedjeljak dočekao 127 učenika prvih razreda ove škole, među kojima su i budući tehničari za razvoj videoigara.

Dodaje kako za sada imaju potreban profesorski kadar za ovo zahtjevno zanimanje, jer je dvoje profesora polazilo posebnu edukaciju za razvoj videoigara, a za nastavak školovanja morat će se dodatno ekipirati. - Neće biti problema s potrebnim stručnim kadrom, jer već sada imamo upite ljudi iz svijeta videoigara koji su spremni podučavati nove gejmere, kaže prof. Malović.

Sisak Tehnicka skola novi program5 090919.jpg 

Kurikulum za novi program osmislili su stručnjaci iz Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, koji su proveli i edukaciju nastavnika. Učenici će u prvom razredu osim općih predmeta, slušati osnove programiranja, osnove računala, grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara.

Tijekom školovanja slušat će predmete kao što su operacijski sustavi, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija, dok će u trećem i četvrtom razredu školovanja učiti napredne tehnike razvoja videoigara, 3-D modeliranje, teksturiranje i animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim predmete digitalna logika, proizvodnja kompetitivnih videoigara, vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

Ukupno u četiri godine školovanja učenici će morati proći 20 stručnih predmeta povezanih s gaming industrijom, a od trećeg razreda u ponudi je i šest izbornih predmeta: napredna audio i video produkcija, razvoj okoline za izradu videoigara, testiranje korisničkog sustava u videoigrama, pokretanje poslovnog pothvata i međunarodno poslovanje.

Sisak Tehnicka skola novi program 090919.jpg 

Inače, Tehnička škola Sisak uskoro će opremiti nekoliko praktikuma koji će biti namijenjeni gaming industriji. Novac je osiguran iz fondova EU. U praktikumima namijenjenima provedbi novog programa napravit će profesionalni audio i video studio, bit će tu kamera za snimanje pokreta, vrhunska gaming računala, pa i VR naočale i gaming fotelje. Teško je reći koliko će u konačnici biti ulaganje u opremu i edukaciju nastavnika, kaže ravnatelj, no svakako je riječ o nekoliko milijuna kuna.

Sisak Tehnicka skola novi program3 090919.jpg 

Praksu će učenici pohađati u Poduzetničkom inkubatoru gaming industrije PISMO u Novskoj, te drugim srodnim ustanovama.

Sisak Tehnicka skola novi program4 090919.jpg 

Pozdravljajući učenike prvih razreda Tehničke škole, dožupan Ivan Celjak istaknuo je kako trebaju biti svjesni da su došli u jednu od najboljih škola u Hrvatskoj, u kojoj će osim razvoja videoigara, učiti proizvoditi solarne sustave i električne automobile, upoznati svijet strojarstva, računalstva i elektrotehnike, na stručnu praksu ići u najrazvijenije europske zemlje.

Obraćajući se budućim tehničarima za razvoj videoigara, Celjak je istaknuo kako je cilj Županije, kada je osmišljavan ovaj kurikulum, bio da se školuju učenici konkurentni na tržištu rada, čija će radna mjesta osiguravati pristojna primanja, jer je to najbolja demografska mjera.