Prijava

Vaša prijava

OVAKO IZGLEDA NAŠA BERBA GLJIVA: Kraljice jeseni s jajima, u gulašu ili umaku. Kako god bile pripremljene, one su nezamjenjive!


Nije nam trebalo dva puta promišljati da se pridružimo grafičkom uredniku Borni u branju gljiva u Kozjači, odnosno u predjelu početaka Vukomeričkih gorica. Oboružani dobrom obućom i ugodnom odjećom, sprejevima protiv komaraca i krpelja te štapovima i nožićima, Borna, Andrea, Tomo i Marko u društvu peseka Grge i Dobija punili su košarice i za otprilike sat i pol nabrali tri kilograma gljiva: bilo je vrganja, sunčanica, dedeka i kostanjevka.

gljive5.jpg
 

- To je kao ribičija, jednostavno te privlači i opušta - pričao nam je Borna dok smo hodali puteljkom, a potom po mekanom tepihu od već opalog lišća.

 

gljive8.jpg

- Gljive berem odmalena. Najprije one poznatije, a potom i ostale. Najvažnije je najprije naučiti koje su najotrovnije gljive. Njih treba izbjegavati i uopće ih ne dodirivati, ali ne i uništavati i gnječiti cipelom.

gljive9.jpg
 

Priroda ima svoju ravnotežu i treba je poštivati. Njih izbjegavati, a potom ubrati najprije one poznatije, a potom s vremenom i učenjem i one manje poznate i podcijenjene, jer okusi iznenađuju, a u gulašu, umaku ili s jajima, gljive su nezamjenjive.

gljive11.jpg

Berača ima po kontinentu i na otocima, a mi savjetujemo da se pridružite udrugama gljivara koji organiziraju branje gljiva, uputit će vas o mjestima gdje rastu pojedine vrste, naučiti razlikovati i kako postupati s jestivima - zato se i nosi nožić s kojim se treba odmah odstraniti zemlja i ostale nečistoće.

gljive10.jpg
 

A, kad ih naberete, i uvjerite se da su jestive, nakon pripreme slasnih jela ostatak možete osušiti ili zamrznuti. Dok ih prijatelj Radovan zamrzava sirove, samo narezane, Borna ih najprije malo propirja.

Svidio vam se članak? Pročitajte još!

DOBRA HRANA U BERBI GLJIVA: Ukradite nam recepte s naše kraljevske gozbe!

TRIKOVI U KUHINJI: Gljive vjerojatno pripremate na krivi način!