Prijava

Vaša prijava

ISPOVIJEST UMJETNIKA ČIJE SU SNJEGOVIĆE UKLONILI JER SU NEKIMA VRIJEĐALI VJERSKE OSJEĆAJE 'Društvo arhitekata Zagreb nudi mi da ih udome...'


Snjegovići od stiropora, umjetnika Zdenka Bašića, koji su postavljeni ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, uklonjeni su sat vremena prije otvaranja izložbe Perun Božić jer su vrijeđali vjerske osjećaje građana.

- Osobno mi nitko nije objasnio zašto su snjegovići maknuti. U Muzeju su dobili pritužbu da su nekim građanima zbog snjegovića povrijeđeni vjerski osjećaji. Izvršen je pritisak na Grad da se uklone. Kao autor sam se povukao s cijelim timom iz svega jer smo emocionalno i umjetnički povrijeđeni, pogotovo jer nismo zadirali ni u čije osjećaje - govori nam Bašić.

- Autorski i konceptualno čvrsto stojimo uz naš rad jer nismo prezentirali komercijalnu ili vjersku verziju Božića, nego nudimo alternativne priče koje su bake i djedovi pričali unucima - dodaje.

S obzirom na to da se Perun Božić održavao i prošle godine, pitamo Bašića je li tada bilo kakvih problema.

- Prošle smo godine dobili pozitivne komentare, djeca su bila zaista zainteresirana za naš koncept. Na neki način ljude zanimaju tradicija i vjerovanja koja se i danas u službenoj vjeri koriste i koja imaju starije korijene od kršćanstva, htjeli mi to ili ne - objašnjava Bašić.

Kaže kako su nakon što je ova informacija odjeknula u javnosti već dobili ponude za “udomljavanje” snjegovića.

- Kontaktiralo me Društvo arhitekata Zagreba i Turistička zajednica iz Premanture. Ponudili su se da “udome” snjegoviće - govori Bašić kroz smijeh.

Na pitanje hoće li pristati na ponude za “udomljavanje”, kaže kako ne želi dodatno provocirati te da Grad Velika Gorica koji je financirao izložbu mora odlučiti što će sa snjegovićima.

Elizabeta Stipetić iz Ureda gradonačelnika objašnjava kako su snjegovići uklonjeni nakon brojnih prigovora građana na društvenim mrežama.

- Snjegovići su izostavljeni iz scenskog izgleda kraj pozornice, jer je u organizaciji događanja uvijek najvažnije mišljenje naših sugrađana. Tijekom događanja prate se komentari naših sugrađana i reagira se prema njihovim zahtjevima, kako bi prosinac u Gorici bio što bolji i uspješniji događaj - navodi Stipetić u svom odgovoru.

Slučaj uklanjanja snjegovića u Velikoj Gorici javno je komentirao i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

- Nije normalno da se u Hrvatskoj, 2019. s javnog prostora uklanjaju umjetnička djela pod izlikom da vrijeđaju vjerske osjećaje građana. Slučaj uklanjanja snjegovića u Velikoj Gorici alarm je da se u Hrvatskoj događa ozbiljna cenzura na javnom prostoru pod izlikom vrijeđanja vjerskih osjećaja.

Kultura i umjetnost uvijek su u povijesti propitkivali društvo i na neki način provocirali, jer je to i zadaća umjetnosti. Ovo podsjeća na zemlje u kojima je vlast u rukama vjerskih vođa. Hrvatska mora biti daleko od toga - kaže Mrsić.