>>>NOVO<<< 12:12 Nakon što je odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Davida Komšića, iznio svoje argumente zašto bi trebalo uvažiti njegovužalbu te nakon što je sudac izvjestitelj pročitao žalbu Komšićevih roditelja na presudu sudskom vijeću videolinkom se iz kaznionice u Lepoglavi obratio i David Komšić, koji je među ostalim rekao:

- Nikada nisam namjeravao Kristini oduzeti život. Ja se cijelog događaja i ne sjećam, a nakon tog tragičnog događaja poduzeo sam sve radnje kako bi se Kristini pokušalo pomoći. Svakim danom mi je sve teže nositi se s tim što sam Kristini oduzeo život. Djevojci koji sam volio i koja mi je bila sve u životu. Svjestan sam da sam uništio i živote dviju obitelji, njezine i svoje i kajem se i kajat ću se dok sam živ - rekao je Komšić.

Dok se on obraćao sudskom vijeću u sudnici su plakale i njegova majka Olivera i majka ubijene Kristine, Vesna.

Sjednica vijeća Vrhovnog suda je završila, a odluku povodom žalbi stranke će dobiti pismenim putem.

-----------------------

11:47 - Na sjednicu je stigla i majka ubijene Kristine, Vesna Krupljan.

'Očekujem danas da mu se vrati kazna od 30 godina ili da mu još povećaju kaznu, samo da ju ne smanje. I da se ne vrati na početak jer se to više ne može podnijeti, ni psihički ni fizički', rekla je.

Vesna Krupljan

-----------------------

10:36 Nakon što je sudac Perica Rosandić izbio dosadašnji tijek postupka tužiteljica Mirta Kuharić iznijela je da smatra da je David Komšić Kristinu Krupljan ubio iz bezobzirne osvete i zatražila je da sud to ubojstvo tako i tretira te da mu odmjeri i adekvatnu kaznu.

“Kazna koja mu je izrečena nije dostatna ni za specijalnu ni generalni prevenciji. Otklanjamo  mogućnost primjene Zakona o sudovima za mladež kao i da se radi o kaznenom djelu usmrćenja, već sve okolnosti ukazuju da se radi o ubojstvu iz bezobzirne osvete”, zaključila je tužiteljica.

Nakon tužiteljice s izlaganjem je nastavio branitelj Davida Komšića, odvjetnika Veljka Miljevića. Miljević ukazuje po njemu na niz povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku, među ostalim izreke presude i njezina obrazloženja.

-----------------------

9:05 Zahtjev za izuzeće člana vijeća Vrhovnog suda Perice Rosandića je odbijen, obznanila je predsjednica vijeća Vrhovnog suda Hrvatske, sutkinja Ana Garačić.

Nakon otklanjanja tonskih smetnji u videolink vezi s kaznionicom u Lepoglavi sjednica vijeća je nastavljena. Sudac izvjestitelj Perica Rosandić upravo upoznaje sve prisutne u sudnici na trećem katu Vrhovnog suda s dosadašnjim tijekom postupka.

Sve to pognute glave sluša u Lepoglavi David Komšić putem videolink veze.

-----------------------

Nakon što je 19. studenog bila odgođena zbog zahtjeva branitelja Davida Komšića (21), odvjetnika Veljka Miljevića za izuzeće suca izvjestitelja Perice Rosandića, za jutros u 8.30 sati ponovo je zakazana sjednica sjednica Vijeća Vrhovnog suda koje je odlučivalo o žalbi Davida Komšića zbog ubojstva 18-godišnje Kristine Šimunić Krupljan.

Predsjednica vijeća Ana Garačić obznanit će što je odlučila povodom žalbe branitelja optuženog Komšića, a uđe li se jutros u raspravljanje o žalbi videolinkom iz Lepoglave u raspravi će sudjelovati i David Komšić.

Kao i na prošloj sjednici koja nije održana i jutros se očekuje da će na sjednicu doći majka ubijene Kristine Krupljan, Vesna Krupljan.

“Slučaj Komšić” jedan je od onih koji je obilježio hrvatsko pravosuđe. Komšić je djevojku u trenutku kad mu je obznanila da s njim prekida vezu nožem nanio ukupno 88 ubodno-reznih rana u njezinu automobilu ispred zgrade u kojoj je stanovala.

Osim što je suđen zbog ubojstva, Komšić, koji je trenutno u zatvoru u Lepoglavi, služi i kaznu zbog usmrćenja pješaka na zagrebačkoj Vukovarskoj aveniji, a sudilo mu se i zbog oštećenja vozila Kristine Krupljan u čemu je sudjelovao sa svojim prijateljima.

Vrhovni Sud već je djelomično prihvatio žalbu optuženog te je preinačio prvostupanjsku presudu od 30 godina zatvora na kaznu dugotrajnog zatvora od 25 godina zbog teškog ubojstva na okrutan način. U žalbi na drugostupanjsku presudu branitelj Veljko Miljević zatražio je da se Komšiću ponovo sudi, i to ne za ubojstvo, već za djelo usmrćenja za koje je propisana kazna od 10 godina.

David Komšić je 13. ožujka ove godine osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog oduzimanja slobode bivšoj djevojci, čiji je auto demolirao na Bukovačkoj cesti tri mjeseca prije nego što ju je brutalno izbo nožem.

Zahtjev za izuzećem suca izvjestitelja Perice Rosandića Veljko Miljević obrazložio je time da je spomenuti sudac u drugom predmetu donio odluku da se na Davida Komšića primjenjuje opći kazneni zakon, a ne maloljetnički pa Komšićev branitelj, smatra da postoji sumnja u pristranost suca izvjestitelja.

"Sve je vrlo jednostavno. Pripremanjem za sjednicu, koja je trebala danas biti održana, pregledao sam i sve ostale dokumente koji su bili sastavnim dijelom ogromnog spisa koji je formiran tijekom prvostupanjskog suđenja. U tom spisu našao sam vrlo važan dokument, a koji je bio od iznimne važnosti za odluku suda o tome hoće li primijeniti opće kazneno pravo na optuženika ili maloljetničko pravo, što je krucijalni problem u odnosu na mlađe punoljetne osobe. Taj dokument koji sam našao bila je presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Perice Rosandića u kojoj je između ostalog razmatralo i upravo taj problem vezan za suđenje protiv istog optuženika, ali u jednom prometnom deliktu u kojem je izrečena bezuvjetna kazna zatvora", rekao je Miljević i dodao:

"Kolega Olujić, koji je branio u tom predmetu, u žalbi istaknuo da se radi o povredi kaznenog zakona te da je trebalo primijeniti maloljetničko pravo na počinitelja, a ne opće kazneno pravo. Sud je o tom pitanju zauzeo negativan stav u odnosu na žalitelja i rekao da je pravilna primjena općeg kaznenog prava jer da način počinjenja djela ukazuje na to što mu se stavljalo na teret. Izjasnio je da na optuženika u tom postupku treba primijeniti opće kazneno pravo. Budući da je to krucijalno pitanje i u ovom kaznenom predmetu, smatrao sam da u skladu sa stavom Europskog suda za ljudska prava, koji tvrdi da sastav suda mora ulijevati povjerenje građanima u objektivnost i nepristranost suda, zahtijevao jedino što sam mogao, a to je otklon suca Rosandića koji je trebao biti sudac izvjestitelj. Mislim da sam kao branitelj učinio ono što sam morao i bio dužan, a odluka je na Vrhovnom sudu", izjavio je Miljević.

Majka Kristine Krupljan bila je šokirana razvojem događaja na prethodnoj sjednici vijeća Vrhovnog suda

"Obrana je te papire o izuzeću suca trebala dostaviti prije dva mjeseca. Ovo je napravljeno samo da se odgodi odluka kako bi nešto njima išlo u korist.", izjavila je Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine. Užasno je to. Prestrašno. Neka se stave u moju kožu, nikad kraja tome - rekla je Vesna Šimunić Krupljan.

David Komšić je na izdržavanju kazne u kaznionici u Lepoglavi, odakle se javio 21. ožujka videolinkom kad je bila sjednica Vrhovnog suda u drugom stupnju na kojoj se odlučivalo o žalbi na prvostupanjsku presudu.

- Mislila sam da će dobiti više ili jednako, a ne da mu kaznu smanje! Pa kćer mi je ubio s 88 uboda, a ne s jednim! Ljuta sam i žalosna. Sva se tresem. Neću stati na ovome. Idem na Ustavni sud, pa i do suda u Strasbourgu. On se pokajao nije. Meni nije uputio nijedan pogled tijekom suđenja, nego se od prvog dana smijao u sudnici - rekla je nakon objave drugostupanjske presude Vesna Šimunić Krupljan, majka ubijene Kristine za Jutarnji list.