Prijava

Vaša prijava

BJEŽAO JE OD KUĆE, KRAO, A ONDA JE U POPRAVNOM DOMU DOŽIVIO PREOKRET Edi je postao odlikaš, borit će se i za nastup na Eurosongu, ovo je priča o njemu


Mia Negovetić, Colonia, Zdenka Kovačiček, Damir Kedžo, Alen Vitasović, Jure Brkljača, Lorena Bućan... samo su neki od izvođača koji će se 29. veljače nadmetati na Dori i u opatijskoj dvorani Marino Cvetković pokušati izboriti titulu hrvatske predstavnice na 65. Pjesmi Eurovizije u Rotterdamu, piše Slobodna Dalmacija.

Stručni ocjenjivački sud HRT-a prvotno je izabrao šesnaest skladbi i četiri rezervne (Karan je u međuvremenu odustao), no na Prisavlju osim naziva pjesama i izvođača u ponedjeljak nije bilo moguće saznati tko su autori čije su skladbe prošle na izboru hrvatske pjesme za Eurosong, kao ni imena članova žirija koji su ih izabrali.

Prethodno je najavljeno da će u stručnom ocjenjivačkom sudu sjediti predstavnici HRT-a, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

Ulaznicu za opatijsko natjecanje od žirija su dobili Marin Jurić Čivro (“Naivno”), umjesto Gorana Karana istarska kantautorica i glumica Elis Lovrić (“Jušto”), Edi Abazi (“Coming home”), Mia Negovetić (“When it Comes to You”), Colonia (“Zidina”), Zdenka Kovačiček (“Love, Love, Love”), Lorenzo feat. Dino Purić & Reper iz sobe (“Vrati se iz Irske”), Jure Brkljača (“Hajde nazovi me!”), Damir Kedžo (“Divlji vjetre”), Lorena Bućan (“Drowning”), Alen Vitasović & B. Matija Čerina (“Da se ne zatare”), Aklea Neon (“Zovi ju mama”), Indira (“You Will Never Break My Heart”), Nikola Marjanović (“Let's forgive”), Đana (“One”) i Bojan Jambrošić (“Više od riječi”).

Nakon upadanja prve rezerve Elis Lovrić u izbor, ostale su još tri pjesme u pričuvi - “Let me Break Your Heart" Marcele Orosi, “Što si meni ti” Dina Petrića i “Zavičaj” Singrlica.

Iz popisa pjesama nadolazeće Dore razvidno je da se gotovo polovica autora odlučila za tekstove na engleskom jeziku, te činjenica da će je kao poligon za odmjeravanje vlastitih snaga iskoristiti i nekolicina mladih, široj javnosti još uvijek nepoznatih izvođača.

Među njima, uz Akleu Neon, osječku kantautoricu, putujuću glazbenicu i autoricu NeonOn sessiona, iskače ime Edija Abazija, 18-godišnjeg mladića iz Velike Gorice s nimalo laganom životnom pričom.

'Još uvijek mi nije dobro!'

Učenik četvrtog razreda zagrebačke Ugostiteljsko-turističke škole u 11. godini života postao je štićenik Doma u Dugavama.

Zbog situacije u obitelji bježao je od kuće, nekoliko je puta uhvaćen u krađi, pa je smješten u ustanovu u kojoj je doživio potpuni preokret – stasao je u odlikaša i pristojnog mladića koji toliko obožava glazbu da se, uz to što namjerava studirati, definitivno u budućnosti planira i njome baviti.

Danas živi u stambenoj zajednici u zagrebačkoj Dubravi (s obitelji provodi praznike), a upisao je i Glazbenu školu nakon što je odškrinuo vrata karijere u svijetu nota zahvaljujući pobjedi na talent showu “Talentom protiv nasilja” u organizaciji Jerka Marića, frontmena grupe Adastra i predsjednika udruge "Zvuk svjetlosti".

EDI ABAZI - MILJAMA DALEKO 

Na Instagramu već postoji i njegova fan stranica, a Edijev glazbeni talent uočio je i Srđan Sekulović Skansi, glazbenik i producent, čiju će pjesmu “Coming home” pjevati u Opatiji.

- Počeli smo surađivati prije niti mjesec dana... Došao sam kod Skansija, rekao mi je da za mene ima pjesmu za Doru. I u dva puta, kad sam navratio kod njega u studio, snimili smo dvije.

Najprije mi je dao jednu da probam, a kasnije i drugu - "Coming home". Prva mi se jako svidjela, ali kad sam ponovno došao u studio, Skansi mi je rekao da ima novu pjesmu. Inspirirala ga je moja životna priča...

Puno emocija

I kad mi ju je pustio, svidjela mi se na prvi takt. A i kroz tekst se može izraziti puno emocija... To je bilo to. Nije uopće bilo dileme.

Obojica smo se odmah složili da s njom idemo na Doru - kazao je Edi za Slobodnu, koji je skočio u zrak od sreće vidjevši u objavi na internetu da je "Comig home" prošla na Dori. Zatekli su ga u Njemačkoj, gdje je, na nekoliko dana, došao u posjet sestri.

- Tek maloprije sam vidio da sam prošao, još uvijek mi nije dobro. Sestra me je skoro istukla od oduševljenja – presretno je zvučao Edi, mladić s gitarom, koji i sam piše tekstove.

Glazba će, veli, biti njegova glavna preokupacija do kraja života – već mu je do sada toliko dobroga donijela.