Prijava

Vaša prijava

FOTO: U Dubrovniku zatvorena 1048. Festa sv. Vlaha


Hodočašćem i misom na Gorici sv. Vlaha te spuštanjem barjaka dubrovačkog parca i podizanjem državne zastave ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku je u nedjelju  svečano zatvorena 1048. Festa dubrovačkog sveca zaštitnika.

Svečanost zatvaranja započela je tradicionalnom budnicom Gradske glazbe i Dubrovačkih trombunjera, nakon čega je uslijedilo hodočašće, procesija s gradskim barjacima na Goricu svetog Vlaha, gdje je svetu misu predvodio prior dominikanskog samostana u Gradu fra Tomislav Kraljević.

zatvaranje_feste21-090220.jpg
 

Kristove riječi ohrabrenja

Kraljević je u propovijedi naglasio kako se u vremenu, u kojem se osjeća da su kršćanska crkva i vjera u opasnosti, 'ne bez određene doze straha bude sustavi koji nas mrze i ne ustručavaju upotrijebiti najgori oblik nasilja da bi uništili snagu Duha Svetoga u kršćanima'.

- U takvom na vremenu Kristove riječi dolaze kao ohrabrenje. I nama se, kao svetom Vlahu, nudi izbor: 'klanjajte se našim bogovima ili ćete nestati'. Komu i čemu se danas trebamo klanjati? Novoj religiji egalitarizma, gdje su svi jednaki: djeca i roditelji, učitelji i učenici, profesori i studenti. Roditelji se boje djece, studenti ocjenjuju profesore - istaknuo je Kraljević.

zatvaranje_feste14-090220.jpg
 

- Danas su poniznost, strpljenje, ustrajnost i hrabrost konzervativne, da ne kažem fašističke vrijednosti, a bračna zajednica muškarca i žene izjednačena s istospolnom zajednicom. Svi su isti, jednaki. Pred našim se očima ruši koncept judeokršćanskog svijeta kojeg smo poznavali. Stvara se novi koncept, koji nam se nameće kao gotov proizvod. A svi koji ga ne žele prihvatiti proglašavaju se nazadnima i zaostalima - naglasio je Kraljević.

zatvaranje_feste27-090220.jpg

Spušten barjak

U takvoj tami zabluda, rekao je Kraljević, progonjeni ili pod prijetnjom progona, u općem zaglupljivanju, uskrsli Isus podsjeća nas da imamo bitnu ulogu u društvu - hrabro živjeti život i vjeru jer imamo što za reći.

- Velika bi sramota bila sumnjati u Isusovu riječ, šutjeti i staviti svjetiljku ispod stola, a baciti sol u more - zaključio je Kraljević.

Potom, točno u podne, nakon prigodnih riječi rektora Stolne crkve svetog Vlaha don Tome Lučića, festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić spustili su barjak sv. Vlaha sa standala ispred zborne crkve sv. Vlaha uz pjevanje Himne sv. Vlahu, te podignuli državnu zastavu.

zatvaranje_feste25-090220.jpg
 

Festa svetoga Vlaha, koju je UNESCO 2009. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, otvara se svake godine na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem svečevog barjaka, a središnji dio proslave je na sam svečev blagdan 3. veljače, kada se održava sveta misa pred katedralom te procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.