Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJSKI STOŽERI: JOŠ DVOJE MRTVIH OD KORONAVIRUSA! Šef osječke policije: 'Dronom smo snimili jednu skupinu neodgovornih građana, bit će kažnjeni!'

['koronavirus', 'Stožer civilne zaštite']

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata bilo 40 novooboljelih od koronavirusa, što je najmanje novih slučajeva u jednom danu još od početka proljeća, a zabilježen je jedan smrtni slučaj i to prvi put osobe srednje životne dobi koja ranije nije bila bolesna.

Broj zaraženih u ponedjeljak je porastao na 1222, a izliječeno je ukupno 130 osoba, uključujući njih petero u zadnja 24 sata, izvijestio je jučer u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite.

Četrdeset novih slučajeva zaraze najmanja je brojka od petka, 20. ožujka, kad su potvrđena 23 nova slučaja. Već u subotu 21. ožujka bilo je 78 novooboljelih. Od tada se broj novih slučajeva nije spuštao ispod 47, dok je prvog travnja bilo čak 96 novooboljelih. Ukupan broj umrlih u ponedjeljak je s jednim novim smrtnim slučajem porastao na 16.

U Osijeku dvoje novooboljelih, ali i troje izliječenih. U srijedu se otvaraju tržnice

U Osječko-baranjskoj županiji utorak je donio dvije novooboljele osobe, ali i tri koje su ozdravile te su otpuštene iz KBC-a Osijek. Od početka ove epidemije u Osječkoj županiji zaražene je ukupno 96 osoba, a izliječeno je njih 15.

- U protekla 24 sata u ZZJZ Osječko-baranjske županije i KBC-u Osijek ukupno je obrađeno118 uzoraka. Imamo nove dvije pozitivne osoba i nove tri izliječene. U KBC-u Osijek je 30 hosipitaliziranih, od kojih četiri na respiratoru, ali nisu vitalno ugrožen. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirane su četiri osobe. Najvažnije u ovom trenutku je da epidemiju držimo pod nadzorom – rekao je prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog županijskog ZZJZ.

Župan Ivan Anušić potvrdio je kako će se u srijedu otvoriti tzv. zelene tržnice u Osječko-baranjskoj županiji.

- Prije 12 dana s ovog je Stožera krenula akcija i inicijativa Nacionalnom stožeru da se otvore zelene tržnice, odnosno otvoreni dijelovi tržnica. Praktički sve tržnice počinju raditi u srijedu, osim one u Donjem Miholjcu koja će početi s radom u četvrtak. Ovo je obavijest i za naše OPG-ovce da budu spremni za početak rada. Drago nam je da je prijedlog kojeg smo mi poslali usvojen na nacionalnoj razini, jer trebamo držati balans između ekonomije i sigurnosti i držati na životu naše poljoprivrednike – poručio je Anušić.

Što se tiče provođenja mjera, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece istaknuo je kako se „99 posto građana pridržava mjera i zahvaljujući njima ova situacija je pod kontrolom.“ – No, ima i onih neodgovornih koji bi igrali nogomet, košarku... To im nećemo dopustiti. Neki dan smo jednu skupinu dronom uhvaili, popisali ih i bit će sankcionirani – rekao je Bece, no što se tiče onih koji su u nedjelju bili na Svetoj misi u jednoj crkvi u Čepinu i koji su također otkriveni o sankcijama se nije želio odrediti.

- Nije na policiji da zabranjuje vjerske obrede, nego da provjeravamo socijalnu distancu među građanima. To je stvar Crkve. Mi ćemo naše izvješće o tom slučaju proslijediti nadležnim institucijama, konkretno Državnom inspektoratu, koje to trebaju procesuirati, a na njima je hoće li to učiniti – kazao je Bece.

Načelnik Stožera Civilne zaštite, dožupan Goran Ivanović najavio je da će od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske tražiti proširenje opsega e-propusnica.

- Danas im šaljemo zahtjev da se e-propusnice izdaju za područje nekadašnjih Općina (prema teritorijalnom ustrojstvu prije Domovinskog rata, op.p.), čime bismo bitno rasteretili PU i pomogli građanima da lakše mogu doći do roba i usluga – kazao je Ivanović, dodavši i kako su odlučili kontrolirati i pojavu krivolova u šumama i na vodama.

- Svi ribočuvari i lovočuvari će moći nesmetano obilaziti svoje površine, jer imamo i situaciju da je krenuo u krivolov u šumama i na vodama. Ušli smo u Veliki tjedan, bit će pojačan interes za ribom i ovo moramo riješiti – kazao je Ivanović. Što se tiče propusnica za vlasnike i članove OPG-a koji imaju obradive površine u drugim jedinicama lokalne samouprave rekao je da lokalni stožeri imaju naputak Županijskog stožera da svim ljudim iz jedne obitelji za potrebu rada na zemlji izdaju propusnicu. (Nikola Patković)

U Zadru dvoje novozaraženih, četvero pacijenata je na respiratoru, od kojih su troje u teškom stanju

Od 49 analiziranih uzoraka, 2 su osobe pozitivne na koronavirus i obje su kontakti kontakata iz Ortopedske bolnice u Biogradu na moru, javlja Zadarski.hr. U Općoj bolnici u Zadru 10 osoba nalazi se na COVID odjelu,  4 ih je respiratoru, od kojih su 3  u teškom stanju. U biogradskoj bolnici je 8 pacijenata.

U samoizolaciji je 496 osoba, a ukupno ih  je izašlo 1479 .

U ovome trenutku Zadarska županija ima 56 osoba zaraženih koronavirusom.

U odnosu na nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta, u protekla 24 sata, policija je evidentirala 17 osoba koje su pristupile kontroli, a da pritom nisu imali valjanu propusnicu. Izvršene su  244 provjere osoba u samoizolaciji te nisu utvrđena kršenja mjere.

Po Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, također u protekla 24 sata nisu utvrđena kršenja navedene Odluke, dok u vezi Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima policijski službenici su u jednom slučaju upozorili okupljene građane, nakon čega su se oni razišli.

Policija i ovom prilikom poziva građane koji će boraviti na otvorenom prostoru da se ne okupljaju u većem broju i da vode računa o socijalnoj distanci.

Bolnica Hrvatski Ponos u Kninu zatvorena je za prijam novih pacijenata zbog pojave koronavirusa 

Veliki problemi u bolnici u Kninu, preminuo muškarac s Murtera

U utorak je zabilježen prvi smrtni slučaj zbog koronavirusa u Šibensko- kninskoj županiji. Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije preminula je prva osoba oboljela od koronavirusa. Riječ je o muškarcu starom 91 godinu s Murtera, kroničnom bolesniku, koji je bio u kontaktu s oboljelom osobom.

Prema najnovijim informacijama iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, u Kninu je 7 novooboljelih od koronavirusa. Radi se o dva djelatnika bolnice, dva pacijenta te tri člana obitelji zaraženih. Time je ukupan broj zaraženih u Kninu porastao na 8, javlja portal Feral news.

- Jučer smo imali 38 pozitivnih od čega je 24 s područja Murtera. Međutim, danas imamo 7 više i to s područja Grada Knina temeljem jučer napravljenih briseva zdravstvenih djelatnika, pacijenata i članova uže obitelji onih koji su bili zaraženi. Dva su zdravstvena djelatnika među zaraženima, dva pacijenta i tri člana obitelji zaraženih djelatnika.

Imamo ozbiljnu situaciju u kninskoj bolnici. Nažalost, dogodilo nam se ono što smo maksimalno nastojali izbjeći tako da nismo davali nikakvu funkciju kninskoj bolnici u smislu spremnosti za bavljenje sa zaraženim osobama. Željeli smo je sačuvati s obzirom na njenu specifičnost jer se radi o palijativi, o produženom liječenju, radi se o starijim pacijentima koji su posebno ugroženi.

Sa zaraženim doktorom, koji ima prebivalište u Zadru, nažalost je ostvaren kontakt te se preko djelatnika proširio u krugu bolnice na jedan ozbiljan način što bolnicu stavlja u jedan dosta ozbiljan režim rada - izjavio je župan Goran Pauk za HRT4.

Goran Pauk.jpg
 

S današnjim danom 45 je osoba u Šibensko-kninskoj županiji oboljelo od COVID-a 19, navodi lokalni portal ŠibenikIN.

- Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split – navodi se iz Stožera.

Dvije osobe, državljani Republike Hrvatske, su u karanteni, a tijekom posljednja 24 sata policija je zaprimila pet dojava o kršenju mjera samoizolacije. Provjerom na terenu utvrđeno je da su tri osobe kršile izrečenu mjeru.

- Apeliramo na građane da je potrebno i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i poštujmo socijalnu distancu – navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, jučer na području županije nije bilo novooboljelih, a prekjučjer je bilo šest slučajeva, od čega troje iz Šibenika, dvoje iz Murtera i jedna osoba iz Knina.

zastita_spasavanje2-050614.jpg
 

Istra: Drugi dan zaredom nema zaraženih

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije stigli su novi podaci o koronavirusu na području Istre, javlja Glas Istre.

- Ukupno je ispitano 9 uzoraka brisa koji su rezultirali negativni na koronavirus te da u Istarskoj županiji nema novooboljelih drugi dan zaredom. Jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno dvanaest izliječenih od koronavirusa (COVID-19).

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzet je 61 uzorak brisa i dostavljen u laboratorij u Zagreb.

O rezultatima nalaza bit ćete naknadno obavješteni, navodi Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Vezano za zabranu napuštanja mjesta boravišta, Kozlevac navodi da se u suradnji i koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske radi na operacionalizaciji članka 28. Zakona o civilnoj zaštiti Republike Hrvatske, kojom će više jedinica lokalne samouprave potpisati Sporazum o zajedničkoj koordinaciji obavljanja poslova i aktivnosti na svojem integriranom području.

Ustrojit će Koordinaciju Stožera civilne zaštite s tog područja i koordinirano djelovati u mjerama i aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa (COVID-19), u okviru Stožera civilne zaštite Istarske županije.

- To će omogućiti, prilagodbom nacionalnog sustava e-Propusnica, slobodno kretanje građana unutar područja jedinica lokalne samouprave koje su potpisale zajednički Sporazum, navodi Kozlevac.

Karlovačka županija: Nakon dvomjesečne bebe, zaraženo još jedno dijete. Jednogodišnjak iz Ogulina u pratnji majke prebačen u Zagreb

Nakon dvomjesečne bebe u Dugoj Resi, na području Karlovačke županije koronavirusom je zaraženo još jedno dijete, na Covid-19 je pozitivno jednoipolgodišnje dijete iz Ogulina. Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

- Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije. U samoizolaciji zbog navedenog slučaja su dva liječnika, šest medicinskih sestara i jedna spremačica iz OB Ogulin. Do daljnjega je zatvoren Odjel pedijatrije u Ogulinu - javili su iz Stožera Civline zaštite Karlovačke županije.

Iz ogulinske bolnice mole roditelje da svu bolesnu djecu do daljnjega vode u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu, koja radi od 7-19 sati, a u vrijeme od 19-7 u Opću bolnicu Karlovac.

- S obzirom na gore navedeni slučaj, u Karlovačkoj županiji imamo 25 osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom (jedna osoba na žalost je preminula). Ukupno je do sada testirano 400 osoba. Čekaju se nalazi 31 uzorka - kažu u Stožeru te apeliraju na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. (Mario Pušić)

brisevi_koronavirus8-070420.jpg
 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 206 oboljelih

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 14 osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Splita 9, Sinja 2, Solina 1, Otoka 1 i Podstrane 1. Svi novooboljeli uglavnom su kontakti dosad oboljelih osoba, javlja Slobodna Dalmacija.

Tri osobe izliječene su i nakon ponovljenog testiranja njihov nalaz je negativan te su otpušteni iz KBC-a Split. Radi se jednoj osobi iz Splita, jednoj osobi iz Sinja i jednoj osobi s otoka Hvara.

Među novooboljelim osobama pet je zdravstvenih djelatnika i to jedan liječnik KBC-a Split, jedan liječnik NZJZ-a SDŽ te tri ostala zdravstvena djelatnika. 118 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 40 osoba je hospitalizirano.

Osam osoba nalazi se na respiratoru u KBC-u Split i to 3 iz Splitsko-dalmatinske županije, 3 iz Dubrovačko-neretvanske županije i 2 osobe iz Šibensko-kninske županije.

U karanteni hotela Zagreb trenutno je 21 osoba od čega je 7 stranih državljana. Na dan 7.4.2020. ukupno je 206 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

Zagrebačka županija: Jedna osoba umrla, jedna nova zaražena, dvije izliječene

Na području Zagrebačke županije do ponedjeljka u 11 sati jedna je osoba iz Dugog Sela umrla, jedna je nova zaražena koronavirusom, a dvije su izliječene. izvijestio je u utorak Ured župana.

Ukupno je potvrđena 91 osoba zaražena koronavirusom.

Ukupno je do sada izliječeno 11 osoba te su dvije preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije objavio je i broj oboljelih prema ispostavama svoje županije.

U gradu Samoboru potvrđena su tri slučaja, a u Svetoj Nedjelji 15 te ih je osam izliječeno.

U Zaprešiću je potvrđeno 19 slučaja te je dvoje ljudi izliječeno. U Jastrebarskom i Vrbovcu imaju po jedan potvrđeni slučaj.

Velika Gorica bilježi 29 osoba zaraženih koronavirusom te jednu preminulu osobu.

U Ivanić-Gradu šest je potvrđenih slučaja, a u Dugom Selu njih 14 te je jedna osoba izliječena, a jedna je jučer preminula.

Sv. Ivan Zelina bilježi tri potvrđena slučaja zaraze koronavirusom.

U PGŽ jedan novooboljeli, pacijente s lakšim simptomima počeli prebacivati u Crikvenicu

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a i ovdje se radi o osobi povezanoj s izletom u Tursku, rekli su u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

Broj zaraženih u PGŽ sada je 48, a broj izliječenih 11, s time da se čekaju nove potvrde o izliječenju. Lokalni prijenos u PGŽ i dalje nije zabilježen.

Crikvenička Thalassotherapia, koja je djelomično prenamijenjena u bolnicu za osobe s COVID 19 s lakšim simptomima, primila je već četiri pacijenta, a kako kažu u Stožeru, tijekom današnjeg dana biti će prebačena još četiri. Tamo je za ovu namijenu osiguran objekt Istra kapaciteta 66 kreveta, s ambulantom u kojoj liječnički timovi u smjenama dežuraju 24 sata dnevno.

Novost je i da je ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ od danas u funkciji drive-in testiranje na koronavirus pa će se građani moći testirati ne izlazeći iz svojeg vozila. (Luka Benčić)