Prijava

Vaša prijava

UMRLA ŠTIĆENICA IZ DOMA UMIROVLJENIKA U SPLITU Ravnatelj splitske bolnice: 'Većina ostalih ima blage i umjerene simptome, jedna osoba ima teže'

['koronavirus', 'zaraza', 'krizni stožer', 'županije']

Županijski stožeri i danas objavljuju nove podatke o novozaraženima i situaciji s koronavirusom na svojim područjima.

U Splitu preminula jedna 93-godišnjakinja

'Nažalost je jutros u KBC Split preminula jedna naša sugrađanka, gospođa od 93 godine koja je bolovala od nekoliko kroničnih bolesti, što je uključivalo i tešku i kroničnu bolest srca. Gospođa je iz onog doma, iz skupine koja je prebačena u KBC Split i gospođa je imala pozitivan test na koronavirus', izvijestio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

U Istri nema novooboljelih

U Istri je ukupno ispitan 51 uzorak brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Jedan je pacijent izliječen, što čini ukupno 19 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 46 uzoraka brisa te su dostavljeni u laboratorij u Zagreb, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Koronavirus Hrvatska: Timeline drugi 

Sisak: Negativan nalaz štićenice Doma za starije i nemoćne

Sumnja da se i u županijskom Domu za starije i nemoćne Sisak pojavila zaraza koronavirusom, a koju je sinoć iznio šef HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak, srećom je otklonjena. Naime, kako neslužbeno doznajemo, nalaz testiranja starije štićenice tog Doma koja je dobila temperaturu i imala teškoće s disanjem, je negativan.

Više pročitajte OVDJE.

Zadar: Dva nova slučaja zaraze

Nove podatke objavio je i stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Načelnik stožera Šime Vicković rekao je da u županiji danas ima dva nova pacijenta zaražena koronavirusom.

'Ukupno imamo 63 oboljelih. U bolnici je 9 pacijenata, od njih je troje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici u Biogradu je 7 pacijenata, a kućama je otpušteno njih 4. Stanje je pod kontrolom, tržnice su proradile prema uputama nacionalnog stožera', rekao je Vicković i uputio uskrsnu čestitku.

Voditelj epidemiološke službe Alan Medić rekao je da se čekaju nalazi za još dvije osobe.

'Od ukupno 63 oboljelih, njih 43 su vezana uz ortopedsku bolnicu. Tamo se nalazi 7 pacijenata, 4 ih je otpušteno kući u izolaciji, 2 su ozdravila i još čekamo nalaze za 2. U samoizolaciji je 611 ljudi, a njih 1615 ih je izašlo iz samoizolacije, a od jučer su 44 nove osobe u samoizolaciji. U Covid-ambulanti obavljeno je 81 testiranje, a od toga je bilo 5 pozitivnih. Sve za sada teče prema planu i neka tako i ostane', rekao je Medić.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je da je od 9 bolesnika u zadarskoj bolnici, njih 4 na intenzivnoj njezi.

'Od 4 na intenzivnoj njezi, tri osobe su još na respiratoru. Nema promjene u odnosu na prijašnje stanje što se tiče djelatnika, u izolaciji je 21 liječnik, a 2 su pozitivna.'

PU zadarska je izvršila 426 provjere mjera samoizolacije i u 24 sata su utvrđena 2 kršenja mjere samoizolacije.

'Evidentirana su 4 slučaja okupljanja na javnim mjestima. Policija je te građane upozorila i oni su se onda razišli.

Najavljuje se lijepo vrijeme, moramo paziti i ne zaboraviti da su na snazi sva ograničenja pa ovim putem moram reći da će policija biti na terenu i nadzirati provođenje svih odluka. Hvala građanima koji su odgovorni i poštuju odluke i čuvaju sebe i sve nas', poručila je Ivana Grbin iz PU Zadarske.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je policiji i zdravstvenim djelatnicima te svim ostalim službama, kao i sugrađanima.

'Svi mi i svi naši sugrađani su svojim odgovornim ponašanjem zaslužni što imamo još uvijek ovaj kontrolirani rast oboljelih i stabilnu situaciju. Bez obzira na situaciju koja nije tako dramatična, nemojmo se opustiti. Moramo i dalje biti svi odgovorni i vrlo oprezni. Znam da je lijepo vrijeme, ljude to vuče van, otvorene su trgovine duže, i tržnice, ali bez obzira na to, nemojmo se grupirati, ponašajmo se odgovorno kao i do sada. Čuvajući sebe i odgovornim ponašanjem čuvamo i sve one oko nas. Provedimo Uskrs u krugu najbliže obitelji, a rođacima i prijateljima čestitajmo telefonom ili na neki drugi način, nemojmo u posjete, nemojmo se grupirati... Simbolika Uskrsa je sada još značajnija, on simbolizira pobjedu života nad smrću. Neka nam uskrsno svjetlo pruži nadu da ćemo se što skorije vratiti normalnom životu i radu', poručio je župan Longin.

Koronavirus Hrvatska: Faktor rasta 

Virovitičko-podravska županija: Deveti dan za redom nema novooboljelih

U Virovitičko-podravskoj županiji deveti dan za redom nema novooboljelih, objavljeno je na Facebook stranici.

'Oboljelih je i nadalje dvoje, oni se nalaze u kućnoj samoizolaciji. Nemaju više simptome bolesti COVID 19. Do sada su na području naše županije testirane 103 osobe, 101 nalaz je bio negativan. U posljednja 24 sata, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, na dežurnim punktovima u kontroli prometa zatekli su 3.886 osoba u 3.142 vozila. Od navedenih, njih 9 nije imalo propusnice.Provjerili su i 30 osoba, poštuju li mjere samoizolacije. Jedan od njih je „prošetao gradom“', piše u toj objavi na Facebooku.

Karlovačka županija: Nema novooboljelih, velika opasnost zbog lokalne transmisije

Dobru vijest da nema novozaraženih osoba na području Karlovačke županije zasjenila je ona puno lošija, započela je lokalna transmisija širenja virusa Covid-19, jer za posljednje dvoje od 26 ukupno zaraženih nije utvrđen izvor zaraze.

Radi se o jednoipolgodišnjem djetetu iz mnogočlane obitelji koja je u Plaški nedaleko Ogulina migrirala s područja Zagreba, a drugi slučaj je muškarac srednjih godina iz Karlovca koji je završio na operaciju u Općoj bolnici Karlovac, on se sada nalazi u Zagrebu u KB Dubrava. Loše vijesti građanima je priopćila karlovačka epidemiologinja dr. Biserka Hranilović.

- U dosadašnjim slučajevima oboljeli su bili bliski članovi obitelji ranije obojelih ili su došli izvana u RH, a ovo bi značilo da ne znamo izvor zaraze, da postoji veća mogućnost zaraze i da svi zajedno moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije. Situacija je ozbiljna utoliko što imamo samo dvije mjere koje možemo provoditi da bi spriječili daljnju infekciju, a to su smanjivanje fizičkih kontakata i provođenje higijenskih mjera - rekla je dr. Hranilović

Napomenula je kako "smo se do sada oslanjali na epidemiološku situaciju, mogli smo trijažirati pacijente prema bolnici Karlovac i drugim zdravstvenim ustanovama, a od sada će tako nešto biti vrlo teško".

- Svako nejasno febrilno stanje, koje ne možemo objasniti s određenim uzrokom, nama je zapravo sumnja na Covid-19, što znači da će nam se vrlo lako sada dogoditi da nam se pojavi pacijent s Covidom u našim zdravstvenim ustanovama, kod liječnika obiteljske medicine, nažalost i među korisnicima u domovima za stare i nemoćne. Žao mi je, ali moram upozoriti na ozbiljnost situacije - rekla je dr. Hranilović, navodeći da je svatko do nas odgovoran za širenje zaraze te da toga moramo biti svjesni i moramo se pridržavati svih mjera.

Ozbiljnost se mora, napominje dr. Hranilović, dići na jednu višu razinu.

Novi timeline epidemije 

Jedan novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Jedan novi slučaj zaraze potvrđen je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U toj je županiji sada ukupno 9 osoba zaraženo koronavirusom.

Vijest da je jedan Bjelovarčanin saznao da je zaražen koronavirusom nakon što je mu je prošla 14-dnevna samoizolacija koju je, kako je sam rekao, odradio pod strogim uvjetima. Tvrdi da tijekom samoizolacije nije imao ni jedan simptom odnosno da su se oni pojavili tek nakon devetnaest dana. Da ima Covid-19 potvrdilo je testiranje.

"Istraživanja govore da je vrijeme inkubacije koronavirusa od dva do 12 dana. Moguće je da se jači simptomi pojave i koji dan kasnije a da je pacijent imao blage simptome već prije toga", objašnjava epidemiolog dr. Bernard Kaić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da bi tek epidemiološki izvidi mogli potvrditi što se točno događalo kod tog konkretnog pacijenta.

Jedan novi slučaj u Brodsko-posavskoj županiji

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Sada u toj županiji ukupno ima 19 zaraženih, potvrdio je načelnik stožera Stjepan Bošnjaković. Radi se o muškoj osobi srednje životne dobi, a do zaraze je došlo zbog kontakta s već zaraženom osobom, javlja SB Online.

Koronavirus Hrvatska: Smrtnost i rizici 

U Osječkoj županiji jedan novooboljeli, iz Stožera pozivaju na disciplinu, posebno na tržnicama

U Osječko-baranjskoj županiji od 121 testiranog uzorka pozitivan nalaz pokazao se kod jedne osobe, čime je ukupan broj zaraženih COVIDOM-19 porastao na 103, a onih koji su i službeno ozdravili i dalje je četvero.

- Na bolničkom liječenju je 28 pacijenata u KBC-u Osijek i jedna u Općoj županijskoj bolnici u Našicama. Što se tiče bolničkih djelatnika i dalje su četiri pozitivna, a 21 u samoizolaciji. Vezano uz osobu kojoj je potvrđena bolest njenih 14 kontakata je u samoizolaciji, a ukupno je u ovom obliku zaštite 228 osoba, što je puno manje u odnosu na preko 1200 koliko smo ih imali prije nekoliko dana. No, sve to ne znači da se smijemo opustiti, nego i dalje moramo biti disciplinirani i poštivati sve mjere i naputke – kazao je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, s kojeg će danas prema Stožeru Civilne zaštite Republike Hrvatske otići još jedan zahtjev ta tzv. okrupnjavanjem jedinica lokalne samouprave i njihovim neformalnim ujedinjenjem s najbližim gradom kako bi se olakšao sustav izdavanja e-propusnica.

- Danas ćemo odraditi potpisivanje sporazuma između JLS na područjima bivših općina, koje potom šaljemo prema Nacionalnom stožeru na odobrenje. Siguran sam da ćemo odgovor dobiti do kraja današnjeg dana, pa bi to bilo u primjeni od sutra. No, bez odobrenja Nacionalnog stožera to nećemo moći učiniti – kazao je Ivanović, koji je pozvao građane i na disciplinu vezano uz odlaske na tržnice, a s obzirom na to da su u petak u ranim jutarnjim satima na njime zabilježeni dugački redovi.

- Danas je na tržnici u Osijeku 80 OPG-ovaca. Svjesni smo da će biti gužva na tržnicama, ali MUP kao i inspektori Civilne zaštite imaju naputak da se maksimalno angažiraju i na tržnicama, ali na ulicama i trgovima, jer se čini da je broj ljudi koji se počeo kretati povećan. Molim građane da rasporede vrijeme, da ne idu svi u isto vrijeme, jer se stvaraju ogromne gužve na pojedinim lokacijama, što operativne službe pokušavaju riješiti. Ako se ne smanje gužve bojim se da Nacionalni stožer ponovno zabrani rad tržnicama, a to ne bi bilo dobro prvenstveno za proizvođače, a onda i za građane. Pozivam sve na disciplinu i neka nam ono što se dogodilo u Splitu bude opomena. Ostanimo doma i na drugačiji način, ali dostojanstveno proslavimo Uskrs – poručio je Ivanović.

Koronavirus Hrvatska: Broj kreveta 

Vukovarsko-srijemska županija: Dvije novooboljele osobe

Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je da u toj županiji u posljednja 24 sata ima još dvije novooboljele osobe. Ukupno ih je sada 32.

Načelnik stožera Zdravko Kelić rekao je da je do sada testirano 399 osoba, a u samoizolaciji je 571 osoba. Bilo je 2 dojave o kršenju, od kojih se jedna pokazala opravdana.

Osvrnuo se i na domove za starije i nemoćne osobe.

'U ovom trenutku u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 3 doma kojima je osnivač županija i 28 privatnih domova, sveukupno 1212 korisnika je u tim domovima. Domovi kojima je županija osnivač imaju zaštitarsku službu. Svi domovi svakodnevno podnose i izvješća vezana uz stanje u njima. Tražili smo da mjere temperaturu zaposlenika prilikom dolaska i odlaska s posla...', dodao je Kelić.

Za sada su četiri osobe hospitalizirane u Vinkovcima, a 4 su otpuštene kući jer su izliječene ili im je stanje dobro pa su na kućnom liječenju. Zdravstveno stanje hospitaliziranih osoba je stabilno, dodaje se iz Stožera Vukovarsko-srijemske županije.

Kada je riječ o sumnji na oboljenje u Domu za stare Vinkovci, Stožer je priopćio da do ovoga trenutka nije prijavljena niti jedna sumnja na oboljevanje od Covid-19 iz tog doma.

Jučer je liječnica iz Centra za rehabilitaciju Mala Terezija iz Vinkovaca prijavila da 4 korisnika imaju blaže simptome. Iz Stožera su poručili da su odmah organizirali uzimanje briseva za ta 4 korisnika i danas je stigla vijest da su sva 4 korisnika negativna.

Koronavirus Hrvatska: karta

U Zagrebačkoj županiji novih četvero zaraženih, ukupno 101

Nove četiri koronavirusom zaražene osobe bilježi u petak Zagrebačka županija, u kojoj je od početka pandemije zaraza ukupno potvrđena za 101 osobu od kojih je 13 izliječeno, a dvije su umrle.

Iz županije su priopćili kako je prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na njenom području najviše zaraženih potvrđeno u Velikoj Gorici (32), zatim u Zaprešiću (23), Svetoj Nedjelji (16), Dugom Selu (14), Ivanić Gradu (7), Sv. Ivanu Zelini (4).

U Samoboru su dosad zaražene tri osobe te po jedna u Jastrebarskom i Vrbobvcu.

Umrle su dvije osobe, po jedna u Velikoj Gorici i Dugom Selu.

Ukupno je u županiji od koronavirusa izliječeno 13 osoba.

Županijske vlasti pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem, ističu, možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju u priopćenju.


Ne idi rodbini, #ostanidoma na Uskrs

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike