Prijava

Vaša prijava

NOĆ KNJIGE U SREDIŠNJEM ODJELU ZA ODRASLE 23. TRAVNJA 2024


Pred nama je trinaesta Noć knjige, manifestacija koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, a koja se priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

U Noći knjige 2024. zanima nas na koje se načine kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama?

Također, u 2024. godini, Godini Marka Marulića, prisjećamo se 500. obljetnice njegove smrti. Nismo zaboravili ni istaknutu damu hrvatske književnosti Ivanu Brlić-Mažuranić i njezin 150. rođendan, kao ni 100. obljetnicu smrti jednog od najutjecajnijih europskih književnika Franza Kafke. Podsjećamo i da već spomenuti roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u ovoj godini broji 70 godina od prvog objavljivanja.

Više informacija možete pročitati na službenoj stranici: Noć knjige

U utorak, 23. travnja manifestacija Noć knjige održava se u Središnjem odjelu za odrasle. Vidimo se!

18.00

Petra Jukić (Ljepota čitanja) – ”Kako pronaći vrijeme za čitanje u izazovnim vremenima?”

U današnjem svijetu, život se često čini brzim i užurbanim, a mnogi od nas se pitaju kako pronaći vrijeme za čitanje iz ljubavi. Međutim, čitanje knjiga je važno ne samo kao izvor zabave, već i za naše mentalno zdravlje, kreativnost i osobni rast. Dakle, kako možemo pronaći vrijeme za čitanje u užurbanom životnom stilu? U ovom predavanju razmotrit ćemo nekoliko savjeta kako pronaći vrijeme za čitanje iz ljubavi i učiniti ga dijelom svakodnevice.

Petra Jukić, zaljubljenica u knjige i autorica knjiškog bloga Ljepota čitanja. Poduzetnica i ekspert digitalnog marketinga. Svojim knjiškim blogom prije svega želi potaknuti mlade da čitaju, ali je on i pozivnica svim ljubiteljima knjiga i čitanja da se usude misliti veće, osjećati dublje i živjeti smjelije.

20.00
Književni susret s Robertom Međurečanom

Robert Međurečan autor je četiri romana: “Prodajem odličja, prvi vlasnik” (2008.), “Kad jaganjci utihnu u Zdihovu” (2011.), “Krletka za glinenog goluba” (2018.) i ”Domovina to go”(2022). Na književnom susretu u okviru Noći knjige od autora želimo saznati što mu je u izazovnim vremenima koja živimo poslužilo kao inspiracija, a od njegovih čitatelja koje im nove svjetove spomenuti romani otkrivaju.