Prijava

Vaša prijava

Velikogoričani u saharskoj avanturi na jednom od najizazovnijih maratona na svijetu!

['Marathon des Sables', 'maroko', 'Martin Cruickshank', 'sahara', 'Zorislav Ćavar']

Maraton poznat kao Marathon des Sables iznimna je avantura koja već gotovo četrdeset godina okuplja tisuće entuzijasta iz cijelog svijeta. Ovaj maraton nije samo sportsko natjecanje, već prilika za testiranje osobnih granica u ekstremnim uvjetima u pustinji Sahare, a ovom izazovnom natjecanju prisustvovala su i dvojica Velikogoričana Zorislav Ćavar i Martin Cruickshank, veterani Domovinskog rata, suborci 204. vukovarske, kasnije 5. gardijske brigade.

Inače, prema magazinu The Times, ovo je jedan od deset najtežih sportskih događaja na svijetu!

Ovaj maraton prvi je puta održan u Maroku, a od tada se smatra jednim od najizazovnijih maratona na svijetu. Tijekom šest etapa, natjecatelji prolaze ukupno 250 kilometara kroz surovi marokanski krajolik. Ovaj format nije samo test izdržljivosti već i prilika za sudionike da dožive nezaboravnu avanturu, upoznajući divljinu Sahare na jedinstven način.

Ovo nam je dosad bio najteži izazov, sve je ‘u glavi’. Osim vrućine izazov je bila i hrana, malo je toga što se smije nositi. Umjesto tabletica soli imali smo kocke za juhu. Prvu noć smrzavali smo se na minus 10 stupnjeva, a preko dana morali držati tempo na 40 do preko 50 stupnjeva. Najponosniji smo na etapu dugačku 86 kilometara koja se mora izvesti u roku od 36 sati, a mi smo je prošli za 20-ak sati i to bez spavanja i u ekstremnim uvjetima! Poticali smo jedan drugog i na kraju istrčali do kraja!  – govore dvojica entuzijasta.

Inače, Martin – Škot koji je 1991. godine odabrao Hrvatsku za svoj dom, prije dvije godine postigao je povijesni uspjeh prevalivši 5500 kilometara preko Atlantskog oceana u čamcu na vesla!

Na uspjehu im je čestitao i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je zajedno sa suradnicima organizirao prijem kako bi im simbolično zahvalio na svemu što rade jer pronose pozitivan glas ne samo o Velikoj Gorici već i braniteljskoj populaciji:

– Ovaj vaš pothvat vrijedan je divljenja, posebice uzmemo li u obzir vašu ulogu u Domovinskom ratu, primjer ste jer ste pokazali da ste borci i u miru. Ponosni smo na vas!

Sudjelovanje u ovom maratonu za mnoge je životno iskustvo, koje mijenja pogled na svijet i pomiče fizičke i psihičke granice.

Koliko je maraton zahtjevan, možete pogledati u videoprilogu:

Objava Velikogoričani u saharskoj avanturi na jednom od najizazovnijih maratona na svijetu! pojavila se prvi puta na V'Gradu.