Prijava

Vaša prijava

Koji su bili književni favoriti Velikogoričana ovoga ljeta?


Tijekom ovog neobičnog ljeta, pri čemu naravno mislimo na situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa, mnoge su se stvari za nas nepovratno promijenile, ali ljubav Velikogoričana prema knjizi ostala je uvijek ista! Dok su se temperature – i broj novozaraženih – penjali nebu pod oblake, u sjeni, ali sigurno, rastao je i broj posuđenih knjiga u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Ovoga ljeta tijekom srpnja i kolovoza korisnici naše knjižnice posudili su ukupno 18.929 svezaka knjiga, a knjižnicu je tijekom ljetnih mjeseci posjetilo 7.622 korisnika. Ukupna cirkulacija knjiga koje su prošle ruke (i dezinfekciju) vaših knjižničara je bila 32.284 sveska knjiga, a ta brojka predstavlja sve knjige koje su tijekom ljeta posuđene, vraćene ili produžene.

Jedan od književnih favorita Velikogoričana ovoga ljeta bio je nedavno preminuli Bekim Sejranović, naš donedavni susjed iz Velike Mlake. Poželjeli ste bilo po prvi put, bilo ponovno pročitati neki od njegovih naslova, a najtraženiji među njima bili su „Nigdje, niotkuda“ i „Dnevnik jednog nomada“. Bekima se rado sjećamo i kao korisnika naše knjižnice i dragog književnog gosta, a njegove knjige zauvijek će ostati s nama umjesto njega.

 Od domaćih naslova često ste nas tražili i nagradom Europske Unije ovjenčanu Mašu Kolanović i njezinu zbirku priča „Poštovani kukci i druge priče“ te standardno Pavličićeve i Tribusonove kriminalističke romane. Drago Hedl i Jurica Pavičić također su svojim naslovima „Kijevska piletina“ i „Crvena voda“ zaintrigirali velikogoričke čitatelje.

„Uobičajeni sumnjivci“, odnosno najpopularniji naslovi prijevodne književnosti kao i obično ljeti pripadaju lakšim žanrovima. Tu prednjače trileri i obiteljske drame. Autorice Kristin Hannah, Jojo Moyes i Lucinda Riley apsolutno su dominirale ovoga ljeta – police s njihovim naslovima redovito su zjapile prazne jer su neprestano kolale među korisnicima. Trenutno najpopularniji fantasy serijal je „Saga o vješcu“ pa izgleda da je poljski autor Andrzej Sapkowski otkrio dobitnu formulu za privlačenje i ženske i muške publike. Još jedan popularan autor slavenskog porijekla čiji je serijal o istražiteljici Eriki Foster osvojio nepodijeljene simpatije čitateljica i čitatelja je Robert Bryndza, a da biste uopće došli do kojeg primjerka iz serijala, ovog ste ljeta zaista morali imati sreće.

Svojedobno popularan naslov Elizabeth Strout, „Olive Kitteridge“, ovoga je ljeta dobio svoj nastavak – „Olive, iznova“, te su obje knjige bile među najtraženijim naslovima ovoga ljeta. Knjiga Koreanke Kyung-sook Shin neobičnog i zvučnog naslova „Molim te, pazi na mamu“ također je privukla vašu pažnju, kao i niz knjiga sad već uobičajenih naslova: „Djevojka iz močvare“ Delie Owens, „Djevojka iz pisma“ Emily Gunnis, „Dječak iz Toskane“ Rhys Bowen. „Žena u kabini 10“ i „Smrt gospođe Westway“ Ruth Ware prave su krimi poslastice koje su mnogi čitatelji odabrali kao svoju ljetnu lektiru.

Iznimno su popularni i naslovi koji se temelje na stvarnim povijesnim događajima oko kojih se pletu dramatične sudbine likova. „Kradljivac kave“ Toma Hillenbranda, „Aliceina mreža“ Kate Quinn, „Dogodine u Havani“ Chanel Cleeton… neki su od naslova koji su vas privukli da ih posudite u knjižnici.

Skandinavske autore ne trebamo više ni spominjati jer knjige Joa Nesboa, Larsa Keplera, Carla Björlinda, Hellstorm i Rosslunda već dugo vladaju književnom scenom. Isto je i sa serijalom Elene Ferrante „Genijalna prijateljica“ čija popularnost ne jenjava niti četiri godine od početka njegova objavljivanja, pogotovo sad kad je objavljena i najnovija autoričina knjiga „Lažljivi život odraslih“ čije je prvo izdanje doslovce planulo s polica knjižara u roku dva dana!

Najtraženiji publicistički naslovi ovoga su ljeta bile autobiografije: Tina Turner i „Moja ljubavna priča“, Andre Agassi i „Razotkrivanje“ te „Autobiografija“ Benjamina Franklina. Također su popularne bile knjige Robina Sharme i Viktora Frankla, a sve više čita se i poljski svećenik propovjednik Augustyn Pelanowski čije knjige pozivaju na duhovnu obnovu u svakodnevnom životu.

Tijekom ljeta na Dječjem su odjelu najposuđivaniji bili stripovi o mačku Gaturru i nestašnoj djevojčici Durici (Cristian Dzwonik Nik „Gaturro“ i Ivica Bednjanec „Durica: male ljubavi“), kao i knjige o Paulini P. i Tom Gatesu (Sanja Polak „Dnevnici Pauline P. i Liz Pichon „Tom Gates“). Već tradicionalno su se posuđivali i svi nastavci o Harry Potteru u svim lokacijama.

Najmlađi čitatelji rado su uživali u pustolovinama Pip i Popija iz istoimenog serijala slikovnica poznatog ilustratora Axela Schefflera.

Sve u svemu, zanimljivo i raznovrsno čitateljsko ljeto je za nama, a s obzirom na broj posuđenih knjiga i broj vaših posjeta knjižnici, očekujemo i vaše dojmove o pročitanim knjigama, odnosno kraće recenzije s vašim utiscima nakon čitanja. Prikaze objavljujemo na web stranici knjižnice u rubrici „Čitatelji preporučuju“, a tekstove potpisane imenom i prezimenom možete nam poslati putem e-maila vg.knjiznica@gmail.com . Možda će baš vaš prikaz nagovoriti i druge da posegnu za istim zanimljivim naslovom!

Jesen u knjižnici donosi nam i neka nova-stara pravila, te se tako još uvijek pridržavamo mjera propisanih od strane epidemioloških službi i smjernica za rad knjižnica u ovim specifičnim vremenima. Tako su do daljnjeg još uvijek zatvorene čitaonice dnevnog tiska u Središnjem odjelu za odrasle i Područnoj knjižnici Galženica te igraonica u Dječjem odjelu. Također nije dozvoljen rad za korisničkim računalima. Rad u studijskim čitaonicama moguć je uz prethodnu najavu telefonom ili e-mailom. U pripremi su i jesenska događanja u knjižnici koja ćemo u svakom slučaju prilagoditi trenutnoj situaciji i preporukama nadležnih tijela. Ipak se nadamo da će se neka od planiranih događanja održati jer virtualni svijet svejedno ne može zamijeniti susret s autorom i tekstom uživo. Vedrije nam izgleda nakladnička jesen jer unatoč svim dosadašnjim poteškoćama još uvijek su nama i vama dostupne – nove zanimljive knjige!