Prijava

Vaša prijava

Mjesec dana prije prve medalje stao je na skije, sada se sprema za Paraolimpijadu


Stjepan Mirenić (14) učenik je Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, ima intelektualne poteškoće, ali unatoč tome osvojio je tri zlatne medalje na Specijalnim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji prošle godine. Ovaj tjedan nalazi se na skijaškim pripremama u Austriji, na glečeru Mölltaler, gdje gradi formu za Paraolimpijadu 2018. godine.

Ova uspješna sportska priča započela je prije tri godine, a tada nitko nije mogao ni zamisliti da će dječak, koji nikada ranije nije stao na skije, pokazati takav talent.

skijanje (37)
- Krenuo je skijati i pokazao dobre rezultate i tehniku i to nam je bio znak da možemo otići i na Prvenstvo Hrvatske koje se održavalo mjesec dana nakon tog skijaškog kampa i tu je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji. To je bio znak cijeloj Specijalnoj olimpijadi da će Stjepan napraviti dobre rezultate na Zimskim specijalnim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji – ispričao je Stjepanov trener Željko Libjak.

NAPORNO TRENIRA

Stjepanovi treninzi jednaki su onima ostalih profesionalnih skijaša. Traju cijele godine, na snijegu i izvan njega, uči se tehnika i stječe kondicija, ali za mladog Velikogoričanina to nije teško i ne žali se.

- Bio sam u Koreji i osvojio sam veleslalom, slalom i Super G. Uzbudljivo mi je. Vidim svijeta. Želim se kao Ivica Kostelić baviti skijanjem, on mi je uzor – ispričao je Stjepan Mirenić.

Na Zimskoj specijalnoj olimpijadi Stjepan je bio drugi najmlađi natjecatelj. Jedini dječak bio je samo dva dana mlađi od njega. No, u konkurenciji od više od 80 natjecatelja, bilo je i 30-godišnjaka.

- U skijanju trebate malo misliti, ne samo spustiti se. Kad se spuštam razmišljam samo o skijanju, kako se treba okrenuti da ne padnem i da nešto ne potrgam. Roditelje je malo strah, ali kad dođem doma onda ih više nije strah – kaže Stjepan.

CILJ JE MEDALJA S PARAOLIMPIJADE

Pred njim su mnogobrojna natjecanja, europski i svjetski skijaški kupovi, a cilj je Paraolimpijada – najviša razina natjecanja za osobe s intelektualnim poteškoćama.

skijanje (31)

- On se tu maksimalno daje, maksimalno pokazuje interes i s njim je jako lijepo surađivati. S njim bih mogao i na kraj svijeta. U sportu postoje određena pravila kojih se moraš pridržavati, inače slijedi diskvalifikacija i on to jako dobro koristi i u svakodnevnom životu što ja smatram da je njemu jako bitna stvar – kaže trener Željko Libjak.

Djeci s poteškoćama u razvoju sportski uspjesi mnogo donose. Osim financijskih nagrada za medalje i rekorde, gradi se samopouzdanje, ali i sposobnost snalaženja te fizičke sposobnosti.

- Ja ga na tim skijaškim kampovima ili natjecanjima pokušavam dovoditi u nekakve “nezgodne” situacije, znači gdje ne zna jezik pa treba otići u dućan da se sam snađe, da sam nešto kupi, da se izbori za nekakve stvari i to u biti se pokazuje kao jako dobra stvar – kaže trener Libjak.

skijanje (40)

PRIJATELJI I PODRŠKA

Najdraže u skijanju su mu novi prijatelji, a njih je na ovaj način upoznao mnogo. Kroz treninge zajedno rade, ali si i pomažu.

- Ima jedna curica što je slijepa i treba paziti na nju da ne padne. Meni su savjetovali da ne ludujemi da ne strgam nogu jer nisu još staze bile očišćene  – ispričao je Stjepan.

skijanje (44)

Stjepan se osim alpskim skijanjem bavi i biciklizmom, natječe se u nekim disciplinama atletike, a s trenerom odlazi i na bowling.

- Mi kad smo se vratili, s obzirom na rezultate, kontaktirao nas je Hrvatski paraolimpijski odbor i bili su zainteresirani za Stjepana jer natjecanje u Paraolimpijskom savezu je najviši mogući nivo njegovog natjecanja i tu možemo govoriti o profesionalnom sportu i na taj način se mogu postizati najbolji rezultati. U slučaju osvajanja neke olimpijske medalje osigurana mu je sportska mirovina i ja smatram da je to za njega jako bitno, ali ne samo za njega. Pokušavamo i neke druge učenike uključiti u to. Zašto ne bi pokazali svoj talent i da im damo mogućnost da maksimalno napreduju – zaključio je trener Libjak.