Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica među najposjećenijim gradovima županije

[]

Zagrebačka županija je po pitanju turističkih dolazaka i noćenja ove godine ostvarila veliko povećanje. Naime, prema podacima iz sustava e-Visitor u Zagrebačkoj županiji je od početka godine do danas ostvareno 56 posto više turističkih dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini strani turisti su ostvarili 65 posto više dolazaka i 58 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Usporedimo li podatke s 2019. godinom broj noćenja domaćih turista povećao se za 0,6 posto, dok je broj dolazaka manji za 6,5 posto. Strani turisti su u istom periodu u 2021. godine ostvarili 42 posto manje dolazaka i 51 posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Najviše stranih turista u ovoj godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Austrije, Italije, Belgije, Češke, Slovenije i SAD. Prema vrsti smještaja u 2021. g. najviše noćenja ostvareno je u hotelima (39 posto), objektima u domaćinstvu (26 posto) i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (18 posto) i kampovima (10 posto).

Tradicionalno najposjećenije destinacije su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Ivanić-Grad i Jastrebarsko. „Naše brojke rastu, a to nam daje potvrdu kako smo kvalitetno pripremili cjelogodišnju sezonu. Istaknula bih pojam ‘staycation’ koji nas kao destinaciju u ovo pandemijsko doba u potpunosti opisuje, provesti godišnji u vlastitom gradu ili okolici, posebno u ruralnim utočištima „zelenog prstena“ koje su i okosnica naših kampanja. Zagrebačka županija ima veliki potencijal i nastavljamo je pozicionirati kao vrhunsku kontinentalnu boutique destinaciju visoke kategorizacije“, poručila je direktorica Turističke zajednica Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Objava Velika Gorica među najposjećenijim gradovima županije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.