Prijava

Vaša prijava

Trebate dopuniti zahtjev za legalizaciju objekta? Požurite da vam ne istekne rok!


Upravni odjel za za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Velike Gorice do sada je riješio 3500 zahtjeva za legalizaciju objekata, od ukupno 12.464 zaprimljenih. Prema registru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, 1.178 predmeta u Gorici je postalo pravomoćno riješeno, odnosno 9,45 posto podnesenih zahtjeva.

500 PREDMETA MJESEČNO

Iako je ljeto i vrijeme godišnjih odmora, djelatnici ureda rade zadanim tempom. Pročelnica Zdenka Cvahte priča nam da mjesečno uspijevaju obraditi i stotinjak predmeta više od norme koju je zadao gradonačelnik Dražen Barišić.

Cvahte
- Ured mjesečno rješava više od 500 predmeta. Gradonačelnik nam je zadao normu od minimalno 400 predmeta. Ljeto je, a mi s ritmom ne stajemo – ističe pročelnica Cvahte.

Građani, međutim, dosta ‘zavlače’ legalizaciju svog objekta. Problem uglavnom počinje nakon što dobiju rješenje za plaćanje kaznene naknade. Plaćanje odgađaju, a sve dok ne stigne uplata, resorni Ured njihov predmet drži na čekanju.

- Oni dobiju rješenje o naknadi i imaju rok za plaćanje od 45 dana. Za to im vrijeme ne možemo izdati rješenje o izvedenom stanju. Građane pozivam da kaznenu naknadu plate što ranije kako bi uspjeli dobiti potrebno rješenje – kaže Cvahte.

Kaznena naknada stoji od 500 kuna, do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o tome na kojem se području nalazi nelegalna građevina i za koju namjenu se koristi.

- Najmanja zgrada ima naknadu od 500 kuna, ali iznos ovisi o mnoštvu kriterija, tako da kaznene naknade mogu stajati i do nekoliko stotina tisuća kuna. Do sada je naplaćeno nekoliko tisuća predmeta – napominje pročelnica.

ROK OD 60 DANA

Iz Grada građane pozivaju da sami dopunjavaju zahtjeve koji su ocijenjeni kao nepotpuni. U slučaju da to sami ne učine, nadležni Upravni odjel odredit će im rok u kojem moraju dostaviti dopune. U protivnom, zahtjevi će se početi odbijati i objekt se neće moći legalizirati!

- Rok za dopunu iznosi 60 dana. U slučaju da se dopune ne dostave, isti se može odbiti. Opomene počinjemo pisati od 1. rujna – upozorila je resorna pročelnica.

Za sve nejasnoće vezane uz vaš predmet, možete se osobno obratiti Upravnom odjelu na Trgu kralja Tomislava 6, utorkom od 8 do 19, a petkom od 8 do 15 sati.