Prijava

Vaša prijava

Ponovno kažnjeni biciklisti koji ne voze po biciklističkim stazama

[]

Velikogorička policija prošlog je tjedna u jednom danu provela  preventivno – represivnu akciju nadzora vozača motocikala, mopeda i bicikala. Do sada su takve akcije pokazale da se brojni biciklisti ne pridržavaju pravila.

Isto je bilo i ovoga puta kada je u jednom danu zabilježeno 12 prekršaja biciklista koji se nisu kretali biciklističkom trakom. “S obzirom na konstantno povećanje broja bicikala u prometu kao i sve češće sudjelovanje istih u prometnim nesrećama, tijekom provođenja zadaća posebnu smo pozornost posvetili prekršajima koje čine vozači bicikala. Naročito se to odnosi na prekršaje vožnje po nogostupu, nekorištenja biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru i nekorištenja reflektirajući prsluka za vrijeme noći izvan naselja.”, objašnjavaju iz goričke policije.

Međutim, u našem gradu čest je problem parkiranje nesavjesnih vozača na biciklističke trake te manjak biciklističkih traka u nekim dijelovima grada. U tom slučaju, biciklisti se trebaju kretati po kolniku. Podsjećamo, po čl. 112. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama se navodi: “Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika”. Iz te zakonske odredbe proizlazi zabrana upravljanja biciklom po nogostupu.

 

Objava Ponovno kažnjeni biciklisti koji ne voze po biciklističkim stazama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.