Prijava

Vaša prijava

I mladi prijestupnici će ‘guliti krumpire': U Velikoj Gorici počinje provedba ‘Stop programa’


Prvih 15 maloljetnika koje će policija ovih dana uhvatiti u prekršaju imat će prilike izvući se od kazne. Uvjet je da prihvate “Stop program” u kojem bi vlastitom odgovornošću ispravili štetu koju su počinili.

Stop-tribina-5.jpg

– Riječ je o prvim prekršajima, konzumiranju alkohola i trave na javnom mjestu, maloljetnicima koji viču ili pjevaju na ulici ili neki drugi prekršaj vezan uz javni red i mir – s tribine o “Stop programu” je poručila Davorka Lalić-Lukač, socijalna pedagoginja s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Maloljetnici od 14 do 18 godina starosti moći se uključiti u dobrovoljan rad ili prihvatiti neku drugu obavezu. Ako uspješno izvrše dogovor, policija će odbaciti prijavu i predmet neće proslijediti sucu za prekršaje.

– Pilot projekt će krenuti već u studenom, a završit će u veljači ili ožujku. U njemu će biti uključeno 10-15 maloljetnika uhvaćenih u prekršaju. U sklopu “Stop programa” svojih 4 do 8 sati rada proveli bi u udrugama, vratili bi se stručnom suradniku i ponovno razgovarali zajedno sa svojim roditeljem – rekla je sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić.

Stop-tribina-9.jpg

 

Stručnjaci ističu kako je cilj da mladi prekršitelji preuzmu odgovornost za svoje ponašanje.

– Mislim da su to dugoročno jako važne poruke za maloljetnika kako bi se učio preuzimati odgovornost za sebe i svoje postupke. Učenje odgovornosti kreće iz obitelji – napomenula je ravnateljica velikogoričkog Centra za djecu, mlade i obitelj.

Stop-tribina-7.jpg

Predsjednik Općinskog suda u Velikoj Gorici Drago Klasnić napominje kako u posljednjih 15 godina nisu presudili niti jednu kaznu maloljetničkog zatvora. Od 2010. godine do 15. studenog ove godine prema maloljetnicima je bilo pokrenuto 223 postupaka,195 odgojnih mjera i osam novčanih kazni.

– Primjenjeno je 132 sudska ukora, 45 posebnih obaveza i 18 upućivanja u Centar za odgoj. Iz toga je vidljivo da je Sud primjenjivao najčešće najblažu odgojnu mjeru sudskog ukora od svih ostalih mjera – rekao je Klasnić.

“Stop program” pokrenula je Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, a financira ga Grad Velika Gorica.

– Pozivam roditelje da se uključe u akciju jer svi smo mi upoznati s tim problemima, možda ih i osobno živimo, sve nas koji nemaju djecu, ali žive u Velikoj Gorici sigurno su zainteresirani da živimo u sigurnom gradu i da odgajamo buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Stop-tribina-11.jpg

Načelnik velikogoričke policije Kristijan Suša ističe kako zahvaljujući “Stop programu” maloljetni prekršitelji mogu izbjeći složenu obradu Centra za socijalnu skrb, policijski prekršajni postupak, do prekršajnog suda, a što na nekoj djeci može ostaviti i traga.

– U “Stop programu” policija detektira počinitelje prekršaja, ponudi im uključivanje u program, a nakon pristanka djeteta brigu preuzima Centar za socijalnu skrb koji putem udruga i institucija djetetu dodjeljuje određene zadaće. Mislim da je to prihvatljivo i za djecu i za nas. Djeca pritom neće biti evidentirana kao počinitelji prekršaja što je najvažnije za njihovu budućnost – naglasio je Suša.

U travnju će biti poznati prvi rezultati “Stop programa” . Svi njegovi sudionici, od djece, roditelja, policajca i stručne osobe popunjavat će, naime, poseban upitnik prema kojima će biti vidljivo je li postignut cilj.

– A cilj nam je da maloljetnik više ne ponavlja takva i slična djela. Tek nakon proteka određenog vremena mi ćemo doznati je li došlo do promjene ponašanja maloljetnika, dakle, da se nije ponovno pojavio kao počinitelj prekršaja. To je između dvije godine, maksimalno pet godina da ga još jednom provjerimo je li recidivist – objasnila je sutkinja Lana Petö Kujundžić.

akcija_skolarac5

Projekt je već proveden u Zagrebu, na području Trnja, Centra i Medveščaka, a pokazao je zadovoljstvo svih sudionika pa i djece čije se ponašanje projektom željelo ispraviti.

– 95 posto djece nam je reklo da bi projekt preporučili svom prijatelju, što je za adolescenta visoko mjerljiv rezultat s obzirom da je njegovo zadovoljstvo bilo veliko, ali i roditelja koji su govorili kako im je napokon netko pomogao u odgojnim postupcima prema djetetu – zaključila je sutkinja Petö Kujundžić.



Rezultati akcije „Opremimo našu knjižnicu zajedno“

XXIX. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika