Prijava

Vaša prijava

Zbudili su trseka i očekuju dobru vinogradarsku godinu


Proslavom svog zaštitnika Svetog Vinka, Udruga vinogradara i vinara ‘Grozd’ Velika Gorica obilježila je novu vinogradarsku godinu. Ceremonija blagoslova vina odvijala se u vinogradu velikogoričke Šumarije.

vincekovo1

– Sveti Vinko je uz Svetog Martina i Svetog Urbana poznati zaštitnik vinogradara i običaj je da se na njegov blagdan započne rezidba – rekao je vlč. Stjepan Tenšek, župnik u Šćitarjevu.

– Mi smo ovom svečanom rezidbom probudili vinograd. Vincekovo je dan kada vinogradar prvi put u godini dolazi u svoj vinograd zbuditi svog trseka – dodao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’.

To su učinili tako što su odrezali nekoliko rozgvi vinove loze koju će staviti u vodu na toplo. Nakon dva do tri tjedna, pupovi koji će potjerati prognozirat će vinogradarsku godinu. Vinogradari se, jasno, nadaju najboljem.

vincekovo2

aa- Mi se nadamo da nova vinogradarska godina neće biti loša kao prošlogodišnja, već mnogo bolja s manje bolesti i većom kvalitetom grožđa – kaže Mikulčić.

U Vukomeričkim goricama prošle je sezone, naime, dva puta padala tuča koja je oštetila grožđe, izazvala mnoge bolesti i smanjila prinos. S druge strane padalo je dosta kiše i bilo malo sunčanih dana te grožđe nije nakupilo dovoljno sladora. To je utjecalo i na kvalitetu vina jer bilo je potrebno doslađivanje.

vincekovo3