Prijava

Vaša prijava

FOTO Tradicija koja živi: Održani 27. Vojkovi dani u Donjoj Lomnici

[]

Donja Lomnica živi tradiciju i čuva je od zaborava za buduće generacije. Neće dopustiti da spomen na važnog čuvara baštine, Vojka Miklaušića, ne nestane. Dokaz tomu su još jedni, uspješno održani 27. Vojkovi dani koji su se održali u punoj dvorani u Donjoj Lomnici. Dani posvećeni Vojku i ove su godine okupili brojne goste, kako nam kaže Zlata Krznarić iz KUD-a Nova zora, njihove susjede i drage prijatelje.

U subotu je održana večer folklora na kojoj su nastupale sve sekcije KUD-a Nova Zora Donja Lomnica, KUD Gradići, KUD Stari Grad Lukavec te KUD Tomislav iz Cerne. Na večer folklora pristigli su i uvaženi gosti, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

“Naši Lomničani vrijedno čuvaju uspomenu na čovjeka koji je svojim djelovanjem zadužio ovaj kraj.”, istaknuo je gradonačelnik te pohvalio organizatore jer se ova manifestacija održava iz godine u godinu i raste.

Uz večer folklora, program 27. Vojkovih dana uključivao je odlazak na njegov grob i polaganje vijenaca, te svetu misu u župnoj crkvi Sv. Tri kralja u Donjoj Lomnici.

Vojko Miklaušić bio je strastven zaljubljenik u tradicijsku baštinu općenito, a osobito u baštinu Turopolja i Donje Lomnice, udaljene svega desetak kilometara od centra Zagreba. Tu je s obitelji proveo gotovo cijeli svoj prekratak život. Njegova fascinacija turopoljskim nizinama i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zabilježi njihove običaje, govor, pjesme i plesove, te da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Svjedočanstva o svakodnevnim životima turopoljskih seljaka, koja su se do tada prenosila usmenom predajom, zapisana su i objavljena u knjizi “Plemeniti puti” tek 1994. godine. Ova knjiga obuhvaća gotovo 360 stranica i predstavlja neprocjenjivo etno-muzikološko blago koje se i danas koristi u proučavanju i prezentaciji tradicijske nematerijalne kulturne baštine, kako od strane profesionalaca (poput ansambla LADO i etnomuzikologa) tako i od strane zaljubljenika u tu baštinu.

Objava FOTO Tradicija koja živi: Održani 27. Vojkovi dani u Donjoj Lomnici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.