Prijava

Vaša prijava

FOTO Ususret Cvjetnici: Tradicionalno podijeljene maslinove grančice

[]

Sutra obilježavamo Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje, kršćanski je blagdan koji se slavi svake godine nedjelju prije Uskrsa kao uvod u Veliki tjedan. Običaj je da se na misu nose maslinove ili grane nekog drugog stabla na blagoslov.

“Tradicionalno dijelimo maslinove grančice i drenek, na taj način vraćajući se na stare turopoljske običaje. Uskrs ćemo čestitati sljedeći tjedan kada sam Uskrs dođe. Sada ćemo poželjeti blagoslova, zdravlja i svako dobro u Velikom tjednu da nas podsjeti na ono što simbolizira Uskrs, da nakon svake muke i patnje dolazi radost života, radost Uskrsa i svega onog dobroga da nas podsjeti da nijedna muka nije uzaludna”, rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Kao i prošle godine, Grad je maslinove grančice nabavio iz doline Neretve.

Maslinove grančice dijelio je i Lucijan Maslać: “HSP Velika Gorica već dvanaestu godinu pred Cvjetnu nedjelju organizira podjelu maslinovih grančica građanima Velike Gorice. Želim svako dobro svim građanima Velike Gorice za blagdan Uskrsa”, poručio je Maslać.

Objava FOTO Ususret Cvjetnici: Tradicionalno podijeljene maslinove grančice pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.