Prijava

Vaša prijava

Preminuo je Josip Kovačević, počasni član Ogranka seljačke sloge Buševec

[]

U nedjelju, 24. ožujka 2024. godine u 89. godini života preminuo je Josip Kovačević. Kovačević je bio osnivač i urednik informativnog glasnika „Godišnjak” i lista „Glas Buševca”, te tvorac “Turopoljske svadbe” po kojoj je naš kraj i Ogranak Seljačke sloge Buševec nadaleko poznat.

“Veliko mu hvala na svemu kaj je učinio. U ime svih članova cijeloj obitelji izražavamo najdublje suosjećanje.“, objavili su iz Ogranka seljačke sloge Buševec.

Josip Kovačević (r. 1936), romanopisac, dramski autor, novelist, pisac za djecu , putopisac i pripovjedač. Glumac amater i redatelj u većini svojih dramskih djela. Počasni je član kulturno-umjetničkog društva Ogranka seljačke sloge Buševec. Putovao je s društvom u Austriju (1968.), Rumunjsku (1973.,1974.),Mađarsku (1976.,1983.), Italiju(1981.), a sam u Istambul (1975.).

Bio je član Društva hrvatskih književnika. Osnovnu školu polazio je u rodnom Buševcu i Zagrebu, a Srednju ekonomsku u Zagrebu. Radio je desetljećima kao knjigovođa u Radio Industriji (RIZ) Zagreb. Od početka 60-ih godina surađuje novelama i člancima u raznim listovima i časopisima. Primio je povelju Grada Velike Gorice za životno djelo na području književnosti i očuvanju tradicijske kulture (2008).

Posljednji ispraćaj biti će u srijedu 27.03.2024. u 13,00 sati na groblju u Vukovini.

Objava Preminuo je Josip Kovačević, počasni član Ogranka seljačke sloge Buševec pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.