Prijava

Vaša prijava

Veliki je tjedan, evo kako se tradicionalno pripremiti za Uskrs

[]

Cvjetnica je prošla, označena blagoslovom maslinovih grančica koji su obilježili Isusov ulazak u Jeruzalem i početak Velikog tjedna. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota su dani intenzivne pripreme kršćana za nadolazeći blagdan Uskrsa.

Uz Veliki tjedan povezani su običaji koji često miješaju narodne tradicije s crkvenim obredima i biblijskim tekstovima koji opisuju Isusovu muku i uskrsnuće. Pripreme u kući traju cijeli tjedan: čisti se dom, priprema hrana i peku kolači kako bi sve bilo spremno za Uskrs.

Srijeda je dan za Svetu ispovijed, kako bi vjernici osim fizički čistog doma, dočekali i očišćene duše za Uskrs.

Na Veliki četvrtak u podne prestaju svi radovi u polju i na zemlji se ne radi do Uskrsnog ponedjeljka. U crkvi se obilježava misa večere Gospodnje, koja nas podsjeća na Isusovu posljednju večeru s učenicima. Zvona na crkvama prestaju zvoniti sve do Uskrsa, a u nekim krajevima ih prekrivaju bijelim maramama, dok se u domovima pokrivaju ogledala i raspela. Papa tom prilikom pere noge biskupima i svećenicima na službi u Vatikanu, slično kao što je Isus to učinio svojim učenicima.

Veliki petak je dan stroge askeze. Sjećamo se Isusove muke i boli, a ne održavaju se Svete mise. Procesije križnog puta održavaju se u crkvama kako bi vjernici što više doživjeli Isusovu patnju.

Velika subota je dan posljednjih priprema za Uskrs. Pripremaju se tradicionalna jela, boje jaja i hrana se nosi na blagoslov u crkvu kako bi se simbolički obilježio novi početak, uskrsnuće Krista.

Objava Veliki je tjedan, evo kako se tradicionalno pripremiti za Uskrs pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.