Prijava

Vaša prijava

Nacionalni je dan hitne medicinske službe: Gorički djelatnici dnevno imaju do 15 intervencija

[]

Danas obilježavamo Nacionalni dan hitne medicinske službe te je tim povodom gradonačelnik Krešimir Ačkar pozdravio i čestitao djelatnicima velikogoričke hitne službe njihov dan. “Želim reći jedno veliko hvala svim ljudima koji brinu za nas u tim situacijama života koje ne želimo da nam se ikada dogode, i onima koji su toliko do sada pomogli našim sugrađanima. Uz zahvalu dajemo i punu podršku svemu što rade, a želimo im i što manje intervencija i što više lijepih trenutaka u njihovom poslu”, izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Doktor Siniša Golub, specijalist hitne i obiteljske medicine, ujedno i voditelj ispostave Velika Gorica već više od 20 godina, ispričao nam je kako oni u Velikoj Gorici pokrivaju najveći prostor od 720 kvadratnih kilometara dnevno. “Dnevno imamo dva tima u 24-satnoj smjeni, od dva do četiri sanitetska vozila za hladni prijevoz, a po novome i T2 timove koji se financiraju. Gledamo da se proširi njihova djelatnost kako bi mogli obavljati lakše intervencije i tako pomoći hitnoj pomoći, ali i svim građanima. Sada imamo i noćni sanitet.”, objašnjava Golub.

Govori i da se intervencije na neki način događaju sezonski – trenutno dolaze bolesnici najviše s alergijama, ubodima buba, ljeti su najčešće traume, a zimi srčani problemi zbog velikih razlika u temperaturama. “Praktički gledamo u nebo i vremensku prognozu i znamo već kakav ćemo profil pacijenata imati. Kad imate iskustvo i znanje već znate i pripremite se za te situacije”, zaključuje.

Što se tiče broja intervencija, a što uključuje i bolesnike koji dolaze u ambulantu kreće se od sedam do 15 intervencija. “Svi su sretni kad sjedimo i pijemo kavu, kad nemamo intervencija”, dodaje i koliko vremena je potrebno za dolazak na intervenciju te da to ovisi o kriterijima situacije što može biti od pet do 15 minuta. Cilj im je ipak u “zlatnom satu” odraditi da pacijent od početka intervencije dođe u bolnicu, no zbog velikog područja koje pokrivaju to je ponekad teško izvesti.

Golub izražava i želju da se poveća broj timova, no svjesan je da je teško izvedivo da postoji dislocirana hitna u Pokupskom ili Kravarskom, no i dalje postoji nada u takav razvoj događaja.

Redakcija Kronika Velike Gorice ovim putem također svim djelatnicima hitne pomoći čestita njihov dan uz želju da imaju što manje intervencija.

Objava Nacionalni je dan hitne medicinske službe: Gorički djelatnici dnevno imaju do 15 intervencija pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.