Prijava

Vaša prijava

Povijest, legende i priče o Vukomeričkim goricama teme predavanja Nikole Pejaka

[]

Nekada su Vukomeričke gorice bile poprište romantičnih pejzaža, gdje su se pod niskim grmljem i bukvicima izmjenjivali vinogradi, voćnjaci i starinske hrastove “kleti”. Ova idilična slika nije izgubila svoj šarm ni danas, a putovanje kroz prošlost ovog pitoresknog kraja postat će moguće kroz niz predavanja koje će održati Nikola Pejak, istaknuti sakupljač usmene predaje i predsjednik Udruge za očuvanje kulturne baštine “Mogut”.

Muzej Turopolja stoga poziva sve zainteresirane na trodnevnu edukativnu seriju predavanja koja će otkriti tajne i bogatstva Vukomeričkih gorica. Predavanja će se održati 6., 13. i 20. svibnja 2024. godine, s početkom u 19 sati, u prostoru Zavičajne zbirke Vukomeričkih gorica na Ključić Brdu.

Prvo predavanje, zakazano za danas, 6. svibnja, otkrit će povijest ovog područja, s posebnim naglaskom na etimologiju imena Vukomeričkih goricama te tragove rimske prisutnosti kroz lokalne ceste i rudnike u Kravarskom.

Slijedeći tjedan, 13. svibnja, bit će posvećen tradiciji i običajima koji su oblikovali život ljudi u ovom kraju. Posljednje predavanje, 20. svibnja, bit će posvećeno narodnim legendama koje krase Vukomeričke gorice.

Pozivaju se svi ljubitelji ovog prekrasnog kraja da im se pridruže na putovanju kroz prošlost i bogatstva Vukomeričkih goricama. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Objava Povijest, legende i priče o Vukomeričkim goricama teme predavanja Nikole Pejaka pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.