Prijava

Vaša prijava

Ovaj projekt seoskim domaćinstvima omogućit će strelovito brzi internet


Potpisivanjem sporazuma Grada Velike Gorice, općina Pokupsko, Kravarsko, Orle, Pisarovina i Rugvica, počela je realizacija projekta “Plan razvoja širokopojasnog interneta”. Cilj je svakom građaninu omogućiti brzi internet, a što danas, osobito u ruralnim područjima nije dostupno. Internet je, naime, spor, a veza često puca.

-Širokopojasni internet je jedna od infrastruktura koja će nam omogućiti da od Velike Gorice napravimo “pametni grad”, razvijamo e-usluge te da povežemo svoje resurse i kapacitete u gradu. Najbitnije je da građanima u njihovim domovima osiguramo brzi internet, kako bi im olakšali pristup informacijama i potaknuli dvosmjernu komunikaciju između nas – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Riječ je o prvom projektu za razvoj podatkovne infrastrukture na području Zagrebačke županije, koji bi omogućio da 15 tisuća domaćinstava ima strelovito brz internet. Bitno je naglasiti da se radi o pretežito ruralnom području, koje veliki operateri izbjegavaju u širokom luku zbog financijske neisplativosti.

š p i

UBRZAT ĆE RAZVOJ GOSPODARSTVA

– Brzi internet nam je važan zbog naše gospodarske zone koja trenutačno ima preko pedeset korisnika, koji su kupili zemljište i očekuju da kompletna infrastruktura počne što prije funkcionirati – naglasio je načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić.

– Temeljem potpisa ovog sporazuma ulazimo u projekt vrijedan između 13 i 15 milijuna eura, čija bi realizacija trebala biti gotova do 2017. godine. Očekujemo da će država raspisati natječaj do kraja godine, a mi ćemo do tada pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i provesti javnu raspravu – dodala je ravnateljica razvojne agencije Vegora Suzana Krstić.

Očekuje se da će država krajem godine raspisati natječaj, putem kojeg bi Grad Velika Gorica sa svojim partnerima trebao osigurati potrebna sredstva.