Prijava

Vaša prijava

Područna škola Rakitovec među najzelenijim školama na svijetu


Učenici Područne škole Rakitovec pobijedili su na natjecanju velikogoričkih osnovnih škola, održanom u sklopu projekta “Priprema, pozor i recikliraj”. Natjecanje je organizirano kako bi se kod učenika, profesora, roditelja i lokalne zajednice, popularizirale ekološke vrijednosti i razvila svijest o važnosti prikupljanja starog papira.

– Jako volim skupljati stari papir jer se njegovim recikliranje dobiva novi papir – rekao nam je Jakov Jambrečin, učenik 1. razreda.

Dabar

Pobjednici su tijekom ove školske godine prikupili 28 710 kilograma starog papira, odnosno gotovo 442 kilogram po učeniku. Ekološku svijest učenika i nastavnika škole prepoznali su i izvan granica Hrvatske, pa su tako za svoj rad nagrađeni plaketom na međunarodnom natječaju za najzeleniju školu na svijetu.

– U dvanaest godina sudjelovanja u ovakvim akcijama sakupili smo 283 000 kilograma starog papira, čime smo spasili 5 705 stabala, a od toga samo ove godine 573 skupljajući stari papir – pohvalio nam se Miroslav Grahovac, učitelj iz PŠ Rakitovec.

Projekt je organizirao gradski ured za zaštitu okoliša u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , VG Čistoćom i Unijapapirom. Po prvi puta u projekt prikupljanja starog papira uključene su sve velikogoričke osnovne škole, a budući da sve škole nemaju jednak broj učenika, pobjednik je određen prema koeficijentu.

Kako bi ih se dodatno motiviralo u prikupljanju starog papira, učenici su tijekom travnja i svibnja trebali vizualno ukrašavati kontejnere u dvorištima svojih škola. Tako su svojom maštovitošću i duhovitošću uljepšali i oplemenili spremnike starog papira, koji bi inače svojim izgledom nagrđivali njihovu okolinu.

skola_rakitovec_3_

 

 

– Prvo smo obojili kontejner u zeleno, onda smo nacrtali vjevericu i ispunili je detaljima pa smo sve to onda pobojali – pojasnio je Gabriel Loričić, učenik 4. razreda.

Dabar Eko rendžer, glavni promotor i maskota projekta odigrao je veliku ulogu u poticanju mladih da se uključe u akciju, te će za nagradu zajedno s gradonačelnikom Draženom Barišićem na kraju školske godine najboljima dodijeliti nagrade.