Prijava

Vaša prijava

FOTO KUD Mičevec multimedijski predstavio 20 godina postojanja


Cjelovečernji koncert, promocija filma, predstavljanje monografije, izložba fotografija, sve su to svojoj vjernoj publici pripremili članovi KUD-a Mičevec. U večeri za pamćenje, dostojno su proslavili 20. obljetnicu svoga postojanja.

KUD-Micevec-20-godina-1.jpg

aa- Radujemo se budućnosti i da ćemo u idućih 20 godina jednako vrijedno raditi te pomalo biti i inovativni. Marljiv i odgovoran rad formula je svakog kulturno-umjetničkog društva, tako i našeg u Mičevcu – kazao je predsjednik KUD-a Mičevec Vladimir Štarkelj.

Zanimljivim prikazom pjesama i plesova s kojim su nastupali od 1995. godine, publiku su podizali na noge. Svoj gala koncert nazvali su ’20 godina ponosa i slave’.

U monografiji ‘Čuvari kulturne baštine Turopolja’, nema čega nema u vezi Mičevca, njegove bogate kulturne baštine i običaja. Pisana je osam mjeseci, baš svakoga dana i broji 384 stranice u boji.

– Trebalo je iz tri ogromna ormara izvući svu arhivu, pregledavati slike, tekstove i zapise. Što se točno izvodilo koje godine, gdje se sve nastupalo. Riječ je o velikom poslu koji se radio do kasno u noć – otkrio je Štarkelj.

– Impresivno je to što knjiga obiluje različitim podacima i vrijednim materijalom. Budućim generacijama prezentirat će rad kulturno-umjetničkog društva kroz 20 godina, a sigurno će pobuditi interes kod naših mlađih, da se i sami uključe u rad KUD-a – dodao je predsjednik Mjesnog odbora Mičevec Neven Caganić.

KUD-Micevec-20-godina-19.jpg

Društvo svoje mjesto promovira diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Godišnje imaju čak 50 nastupa. S ambasadorima Mičevca zadovoljni su i u Mjesnom odboru.

– 20-godišnjim radom su doprinijeli da se ime mjesta Mičevec čuje diljem granica lijepe naše, ali i izvan naših granica. Lijepo je biti na čelu Mjesnog odbora koji ima takvu Udrugu koja predano čuva kulturnu baštinu Mičevca, ali i cijelog Turopolja – istaknuo je Caganić.

Mičevec je predstavljen i u filmu ‘Čuvari kulturne baštine Turopolja’, nastalom u produkcijskoj kući MediaM. Edukativan video prikazuje sve turopoljske običaje kroz sva četiri godišnja doba. Gledatelja vraća u pomalo već zaboravljeno vrijeme. Otkriva kako su ljudi nekada živjeli u svojim kućama, na koji su način obrađivali svoje njive i šivali odjeću.

– Do sada smo napravili film Turopoljska podgutnica, August i Slavica Šenoa, a sada smo predstavili i film Čuvari kulturne baštine Turopolja. Cilj je da ti običaji koje njegujemo može vidjeti što šire gledateljstvo, a ponajviše mlađe generacije koje dolaze, te da znanje koje usvajamo od stručnjaka prenosimo na mlađe. Na taj će način naša kultura i tradicija ostati živjeti dok god je Mičevca i Turopolja – opisao je Štarkelj.

Posjetitelji su u galeriji Pučkog otvorenog učilišta razgledavali izložbu fotografija Mičevca, autora Marija Žileca. Fotografije su nastajale prilikom snimanja već spomenutog filma.

– Bilo mi je zadovoljstvo raditi zajedno sa članovima KUD-a Mičevec, koji s velikom ljubavlju čuvaju svoju bogatu baštinu. Svoj obol dao sam kroz fotografiju i drago mi je što sam u njima ovjekovječio običaje tog mjesta – rekao je Žilec.


KUD Mičevec do sada je izdao četiri nosača zvuka – «Božić tvoj i moj» i «Prepoznat ću ljubav», Vokalno instrumentalnog sastava sv. Benedikt te «Osmijeh na dar» i «Zašto baš ja», dječjeg zbora «Zvončići.»

– Ove godine smo uveli jedan novi pristup. Iz folklorne scene ušli smo i u glazbenu scenu i napravili smo koncertni orkestar. Tu se vidi jedan široki raspon našeg rada – rekao je Štarkelj.

Društvo danas broji stotinjak članova koji djeluju u pet sekcija: pjevački zbor žena, starija plesna skupina, dječja plesna skupina, mlađi i stariji tamburaški orkestar. Tijekom 20 godina osvojili su veliki broj nagrada na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ponosno spominju svoju zbirku od 180 kompleta narodnih nošnji te knjižnicu od 2500 knjiga. Posjeduju i zbirku replika turopoljskog povijesnog oružja. Mnoge, već zaboravljene stvari, brižno čuvaju u muzeju ‘Etno Mičevec’, koji se nalazi u potkrovlju osnovne škole.