Prijava

Vaša prijava

Uručen prvi besplatni komposter za biootpad


Danas je i službeno počela akcija u kojoj će se podijeliti 1200 kompostera domaćinstvima koja su iskazala interes za kućno kompostiranje biootpada. Prvi komposter zapremine 350 litara dobio je Stjepan Vugrinović, a uručio mu ga je osobno gradonačelnik Dražen Barišić.

komposter

– Komposter će mi služiti za pripremu komposta za moj vrt, odnosno dobiveni humus koristit ću za prihranu moga voćnjaka. Smatram da je ovo puno bolja opcija od stajskog gnojiva, s obzirom na to da nemam domaćih životinja od kojih bi ga dobivao – rekao je Vugrinović.

Komposteri su nabavljeni u sklopu projekta nabave komunalne opreme, koji su zajedničkim sredstvima financirali Grad Velika i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta iznosi 678 tisuća kuna, od čega 60 posto financira Grad, a 40 posto fond.

– Ovo je prvi komposter od 1200 koje namjeravamo podijeliti građanima, a još tisuću kanti za razvrstavanje otpada biti će postavljeno ispred višestambenih jedinica po gradu. Kompostere i kante za razvrstavanje distribuirat će VG Čistoća, tako da će ih zainteresiranim građanima dovesti na njihove kućne adrese – poručio je gradonačelnik.

RECIKLIRANJEM GRAD ŽELI ZBRINUTI BIOOTPAD

Ovim potezom Grad želi smanjiti za 30 posto količinu otpada koji se do sada završavao na odlagalištu otpada u Mraclinskoj Dubravi, a novi komposteri trebali bi tome uvelike doprinijeti.

– Kompostiranje je jedan prirodan način recikliranja biootpada, a kao nusprodukt dobiva se humus koji služi kako prirodno gnojivo. Što će u konačnici donijeti i financijske uštede domaćinstvima koja imaju vrtove ili voćnjake – objasnio je pročelnik Odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Roman Repač.