Prijava

Vaša prijava

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva uskoro dobivaju značajna sredstva od EU


Na portalu Lokal.hr navode nekoliko primjera od mnogih koji su u Informacijskom centru Europe Direct (EDIC) tražili i dobili potrebne informacije o mogućnostima financiranja ruralnog turizma i koji s nestrpljenjem iščekuju da Ministarstvo poljoprivrede raspiše natječaj za ulaganje u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima.

od lana haljina tkana novo čiče kud etno tradicija (39)

Da bi uopće mogli razmišljati o prijavi projekta za dobivanje potpora za ulaganje u turističke sadržaje, OPG-i moraju ispunjavati dva osnovna uvjeta: moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za potporu, a u trenutku podnošenja zahtjeva, njihovo poljoprivredno gospodarstvo mora biti ekonomske veličine od najmanje 1.000 eura, što je moguće provjeriti u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi.

Da bi se mogli natjecati, važno je i da planiraju uložiti u naselju s najviše 5.000 stanovnika i to na području grada ili općine u kojima je ujedno sjedište poljoprivrednog gospodarstva, a jednako se mogu natjecati OPG-i iz ruralnog područja u priobalju i unutrašnjosti, s tim da ruralno područje obuhvaća cijeli teritorij RH osim područja četiriju velikih gradova: Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

PRILOG-Etno-kuće_5

Vrijeme potrebno za administrativnu kontrolu zahtjeva za potporu ovisi o broju podnesenih zahtjeva, te može trajati i više mjeseci (čak duže od godine dana). Korisnik svakako treba osigurati sredstva za provedbu projekta, jer se potpora isplaćuje temeljem dokaza o uredno podmirenim opravdanim troškovima, dakle temeljem plaćenog računa za opravdane troškove u okviru projekta.

No, svima onima koji udovoljavaju uvjetima, administrativna procedura ne bi trebala biti prepreka i razlog za odustajanje od sredstava Europske unije, jer mnogi primjeri dobre prakse pokazuju da se sredstva za realizaciju dobrih projekata mogu dobiti. Uz poštivanje pravila i stručnu pomoć poslovnih savjetnika i javnih institucija mnogi bi OPG-i uskoro mogli povući značajna sredstva za pokretanje i razvoj turističkih djelatnosti i tako poboljšati svoje poslovanje.