Prijava

Vaša prijava

VG Komunalac u stanju pripravnosti


Počeo je padati gust snijeg, a za Zagrebačku županiju izdano je narančasto upozorenje. No, Velika Gorica i okolica ne moraju brinuti jer je VG Komunalac spreman. – Zimska služba je spremna od 1. studenog, dežurstva su 24 sata dnevno. Uvijek imamo na lageru 1000 tona soli. Ekipe su sve spremne, a ukupno imamo 32 ekipe koje su aktivno dežurne 24 sata – ispričao nam je  Dragan Perić, direktor VG Komunalca.

Iako će se snijeg konstantno čistiti postoji mogućnost od nastanka poledice, stoga se vozačima savjetuje da prilagode brzinu uvjetima na cesti i da imaju obaveznu zimsku opremu. Pješacima se savjetuje da obuju prilagođenu obuću jer iako će se pješačke zone čistiti i ručno i strojno, postoji mogućnost da negdje ostane leda.

 – Prohodna cesta nije nužno crna, po zakonu o cestama i prohodnosti cesta, već i ona do deset centimetara ugaženoga snijega. Ceste prvog i drugog prioriteta ceste nastojimo dovesti u stanje da su čiste do asfalta. Prvi prioritet su bivše županijske i lokane ceste i državne ceste. Drugi prioritet su glavne prometnice koje povezuju dva naselja i glavne ulice unutar naselja. Treći prioritet su ceste na kojima može ostati do 15 centimetara ugaženoga snijega što se smatra prohodnom cestom, ali mi nastojimo i te ceste dovesti do najveće prohodnosti. Treći prioritet su obično sporedne i slijepe ulice – objasnio je Perić.

VG Komunalac krajem prošle godine opremio se novim posipačima i ralicama. Perić poručuje kako će im to pomoći da se ceste bolje i kvalitetnije očiste.