Jučer je prvi sastanak održala nova radna skupina za unaprjeđenje sektora toplinarstva, javnosti je priopćilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Zadaća je radne skupine donošenje cjelovitog rješenja za sektor toplinarstva, izmjena Zakona o tržištu toplinske energije, donošenje ostalih potrebnih propisa te priprema novog okvira za investicije u sektoru.

Za sljedeću sezonu grijanja tako bi trebao biti spreman zakonodavni okvir, modeli i pravilnici kojima će se riješiti sva otvorena pitanja u toplinarstvu, uključujući i problematiku razdjelnika, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, s posljednjim danom prošle godine istekao je rok do kojeg su svi potrošači na centralnom grijanju imali obvezu ugraditi razdjelnike topline. Iz resornog ministarstva poručili su kako kažnjavanja neće biti. Udruga za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline” odradila je anketu i došla do rezultata da korisnici masovno zatvaraju ventile u strahu od velikih računa. Samo oko 10% korisnika razdjelnika u Hrvatskoj je zadovoljno, a Švedi i Finci su došli do zaključka da su razdjelnici – neisplativi, prenosi Novi list.

– Cilj nam je postići cjelovita rješenja u sektoru toplinarstva koja će omogućiti poboljšanje sustava u svim segmentima, od proizvodnje, distribucije, do krajnjih korisnika, kao i poboljšanje i ubrzanje investicija. To ćemo postići izmjenama postojećeg zakonodavnog okvira. Ono što želim istaknuti jest da će se nova rješenja temeljiti na svim stručnim, pravnim i ekonomskim podlogama pri čemu će nam u prvom planu biti interes naših građana – rekao je Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu.

Radnu skupinu čine predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP-a, Hrvatske energetske regulatorne agencije, Agencije za ugljikovodike, stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Hrvatske komore inženjera strojarstva te nezavisni stručnjaci. Pozivat će se prema potrebi pravni i ekonomski analitičari te stručnjaci za EU fondove.