U saborsku proceduru uskoro kreće novi zakon o prvoj nekretnini. Novom poreznom reformom donesena je jedinstvena porezna stopa od 4% na kupnju prve nekretnine (dosad se plaćalo 5% na kupnju prve nove, a kupnju prve stare se oslobađalo od poreza), a Vlada sada donosi zakon kojim će mladima kupnju ipak olakšati, prenosi dnevnik.hr.

Prve će četiri godine mlađima od 45 godina država plaćati polovicu rate stambenoga kredita do 100 000 eura uz uvjet da cijena po kvadratu stane ne smije biti veća od 1900 eura. Za svako rođeno dijete taj se rok produžuje za još dvije godine. Iz Vlade su poručili da će subvenciju dobiti 1000-2000 najbržih zahtjeva. Prvi bi natječaji trebali krenuti već u srpnju.

Dnevnik.hr donio je i primjer izračuna. Za stan u vrijednosti 80 tisuća eura u minimalnom vremenu otplate od 15 godina sa standardnom kamatom od 4,5% država će tako po stanu izdvojiti nešto više od 110 tisuća kuna u četiri godine (rata 4590 kuna). Na po hrvatske džepove neisplativiji i realniji rok otplate od 25 godina iznos pada na osamdesetak tisuća (rata 3338 kuna).

Kako bilo, Vlada istim potezom nastoji umiriti studente i građane pogođene novom poreznom reformom i pozitivno utjecati na demografsko stanje Republike. Isplati li se?