Prijava

Vaša prijava

Na poreznom udaru 10 000 honoraraca


Na udaru porezne reforme desetak je tisuća honoraraca. Njihov se prihod, ostvaren autorskim i umjetničkim ugovorima, premda često jedini, naziva “drugim dohotkom”, a odsad će se na njega, osim poreza i prireza, plaćati i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. U prosjeku je bruto zarada umjetnika tri tisuće kuna, a autora oko 1100 kuna mjesečno.

Index.hr donosi tablični pregled novih i starih troškova neto zarade od ugovora drugoga dohotka. Na tisuću kuna neto plaće bruto troškovi rastu 140 kuna, tri tisuće za 420 kuna, za pet tisuća 700, a za deset tisuća čak 1400 kuna.

Grafika: index.hr
Grafika: index.hr

Što to znači? Uglavnom da će padati cijene honorara. Teško je zamisliti situaciju u kojoj se poslodavci na svoju štetu prilagođavaju novonastaloj situaciji. Širit će se sivo tržište rada putem student servisa, potaknut će se honorarce na rad na crno ili će ih nova davanja stimulirati za odlazak iz Hrvatske.

– Dodatno, kako mnogi mladi autori djeluju u suvremenim i inovativnim profesijama, reforma predstavlja udarac na zapošljivost mladih kojima je do sada autorski ugovor bio jedini način da rade u praksi i tako dođu do realnih tržišnih iskustava bitnih za daljnji profesionalni razvoj, reference i zapošljavanje – zaključno istraživanju Hrvatskoga društva nezavisnih profesionalaca istaknuo je Matija Raos.

Rezultate istraživanja HDNP-a možete vidjeti ovdje.