Prijava

Vaša prijava

FOTO Mladi velikogorički kipar sve traženiji


U ateljeu u Starom Čiču Vid Vučak stvara svoja umjetnička djela već godinama. Posljednjih mjesec i pol dana radio je bistu blaženog Alojzija Stepinca koja sutra odlazi u Osijek. – Ovo je gipsani model. Po njemu je rađena bronca i on je trenutno u ljevaonici, patinira se, u završnoj je fazi i 9. veljače će biti postavljena u Osijeku na križanju Vukovarske i Stepinčeve ulice – rekao nam je Vid Vučak.

Od same ideje do realizacije biste prošlo je i više od godinu dana. Vučak nam objašnjava kako biti kipar, barem u njegovom slučaju, ne znači samo modelirati, već i dogovarati poslove.

Vid Vučak foto KVG (16)
– Biti kipar danas nije samo izmodelirati nešto. Uvijek moram sam sebi menadžer biti, odraditi neke stvari koje se ne tiču samo ateljea. Ja provedem dosta sati i na kompjutoru dok radim simulacije. Nije samo ovo što se vidi u ateljeu. Ovo je samo 50 posto posla. Ostalo je komunikacije, dogovaranje. Ja i postament radim, crtam da to sve bude skladna cjelina. To je poput okvira za slike. Ta cjelina mora zaživjeti da bi bila oku ugodna – objašnjava nam.

Atelje mu je prepun bisti. Nađu se tu brojna poznata lica. A da su zaista oku ugodna djela ovog umjetnika potvrđuju njegovi kipovi postavljeni diljem Hrvatske, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Iako ima tek 33 godine, ovaj kipar iz svog ateljea u Starom Čiču iznio je više od 35 javnih radova.

Vid Vučak foto KVG (22)
– Istaknuo bih blaženog Alojzija Stepinca u Chicagu, četiri biste hrvatskih velikodostojnika u Kanadi. U Novalji imam također jedan kip Stepinca. Zatim na Krku imam papu, 2,5 metra na križanju prema aerodromu. Među tri najdraža mi je kip svetoga Franje s pticama na Trsatu. To je isto jedna lijepa kompozicija. Ima i bista akademika Drage Ikića u Rockefellerovoj. On je osnivač Imunološkog zavoda – nabrojao nam je ovaj profesor likovne kulture koji podučava djecu od petog do osmog razreda u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Iako je i taj dio učiteljskog posla iscrpljujući, uspije se nekako koncentrirati na modeliranje novih kipova. Trenutno radi kip pape Ivana Pavla II. koji će biti postavljen u Zaprešiću.
Vid Vučak foto KVG (1)
– Prvi korak je izrada kostura koji se radi od željeza, raznih letvi drveta kako bi sama glina stajala u formaciji koju sam napravio. Zatim slijedi nabacivanje gline u debljini od 10 cm, i onda kreće modeliranje, traženje pokreta. Poslije toga slijedi lijevanje u gips. Proces traje oko 3 do 4 dana. Kada se dobije kip u gipsu, konstrukcija i glina ispod gipsa se razbijaju, a potom se gipsani kip nosi u ljevaonicu. To je isto jedan složeni proces. Zove se proces izgubljenog voska gdje se na mjestu gdje se vosak izgubi nalijeva bronca, kasnije se to obrađuje, spaja i onda nastaje finalno djelo u bronci.
Vid Vučak foto KVG (11)
Vučak je dobitnik i nekoliko nagrada. U Brčkom je dobio drugu nagradu za spomenik braniteljima, a zahvaljujući pozivu na jedan interni natječaj, već spomenuti kip pape od 2,5 metra našao je svoje trajno mjesto na Krku. Nakon Osijeka i Zaprešića, Vid Vučak u travnju ide u Biograd na Moru gdje će se postaviti njegov kip branitelja preminulog u Domovinskom ratu, Luke Brkljače, a u Brčkom će biti postavljena bista Kate Šoljić. Iako u svom gradu još nema niti jedno postavljeno djelo, vjeruje da će se u budućnosti i to promijeniti.