Prijava

Vaša prijava

FOTO Njegovi kipovi nalaze se diljem Hrvatske


Prošlo je više od 45 godina otkako je Stjepan Božić iz drveta izradio svoje prvo djelo. Ovaj 60-godišnjak iz Šćitarjeva Od golog, napola mrtvog debla stvara brojne kipove. – Volim drvo, blag sam, imam osjećaj da ga boli, ali ga preoblikujem i dajem mu život.

U svakom drvetu vidi neki drugi kip pa se u njegovoj kućici u Novakima Šćitarjevskim skrivaju njegov djed sa šeširom, majka s djecom, Turopoljka i mnogi drugi. Bilo bi ih još više, ali Stjepan svoja djela rado poklanja. Tako se ona nalaze diljem Hrvatske. – Neki su postavljeni na otvorenome, a neki su u galerijama i izložbenim prostorima. Sve što sam dao, dao sam u humanitarne svrhe. Ima i u Nazorovoj u Zagrebu, u Karlovcu, ispred crkve u Drežnik Gradu, kod Plitvičkih jezera, odakle mi je žena, postavljeni su anđeli.
I u Šćitarjevu je ispred crkve mjesto našao kip svetog Martina, izrađen od onog istog drveta koje je raslo u tom dvorištu.Nedaleko crkve, ispred škole prolaznike gleda Mati učiteljica, a ondje je i Ples srca. I Josip s malim Isusom kojeg Stjepan trenutno izrađuje bit će u svibnju postavljen u Kosnici. – Radim na tome dva mjeseca i vjerujem da će do 1. svibnja biti gotovo. To je motiv svetog Josipa koji drži malog Isusa. U proljeće se sve vrti oko Josipova pa sam nastojao da u to vrijeme i napravim ovaj kip.
Svi već znaju da pod Štefovim rukama i alatom oživi svako drvo, pa mu donose debla, trupce, grane. I orah koji je rastao 40 godina u njegovom dvorištu, iako je odrezano zbog truleži, vrlo je živopisno. Danas ima oblik Isusa uzdignutih ruku. – Izvadio sam drvo iz korijena i postavio ga ovdje. U međuvremenu sam dobio ideju da ga ovjekovječim jer mi je njegova konfiguracija davala neke preduvjete da bude ovakvo kakvo je sada. No došlo je do truljenja i više nije u svojoj prirodnoj veličini, bilo je oko pet metara visoko, no morao sam ga skratiti. Nadam se da ću ga spasiti i da će on biti Isus o kojem sam ja sanjal i u kojem ga obliku mislim napraviti. Nažalost, ona moja prva verzija Isusa je bila drugačija, ali neće se puno razlikovati, bit će samo u manjim gabaritima. Isus više neće klečati nego će stajati i davati poruku ljudima diljem svijeta i vjernicima.
Njegovim djelima ne dive se samo posjetitelji na izložbama, već i njegova obitelj, djeca i unuci koji vole provoditi vrijeme s djedom jer prava je to prilika da i sami nešto nauče – Pitaju me djede daj mi ovo, daj mi ono, ali moram biti oprezan. Vidi se da su zainteresirani.