Prijava

Vaša prijava

FOTO Lomničani ujedinjeni na prosvjedu protiv izgradnje asfaltne baze


U subotu u 17 sati u Donjoj Lomnici ispred gradilišta Strabaga okupilo se nekoliko stotina mještana kako bi još jednom ukazali na opasnost koja prijeti Turopolju i Zagrebu ako se izgradi asfaltna baza u njihovom naselju. Iako je izgradnja trenutno zaustavljena, problem, ističu, nije riješen jer se nakon lokalnih izbora ona opet može nastaviti.

– Čeka se potez Grada, trebali smo krajem tjedna imati sastanak na kojem smo trebali definirati pravni tim, ali do tog sastanka nije došlo. Pokušavamo raditi pritisak da nešto poduzmu i naprave sljedeći korak. Bilo bi dobro da se to riješi prije izbora, a s druge strane, nama je svejedno kada su izbori, i svejedno nam je tko će biti sljedeći gradonačelnik, jer onaj tko hoće sjesti na tu funkciju taj će morati rješavati ovaj vrući krumpir – rekao je Dubravko Katulić, član Inicijative ‘Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici’.

Da se problem mora hitno riješiti upozorava i Krešimir Smolković čija se kuća nalazi tik do samog gradilišta.  – Nadamo se da to toga neće doći. Već imamo dovoljno zagađenja, preko svih zakona, mjera i granica. Situacija još nije ni blizu kraja. Treba vlast povući za rukav i doći do odgovora kako da se ovo zaustavi. Mi jesmo za gradnju na ovom prostoru, ali ne gradnju asfaltne baze – rekao je Krešimir.

Poruku Strabagu poslao je Marko Omazić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji je rekao kako sada postoji i Stožer za obranu turopoljske vode i turopoljskog zraka.

– Mi jako dobro znamo što se dešavalo i da će se oni vaditi na kartu da su tu puno uložili. To nije istina, to im nije argument. Osim zemlje koju su kupili, ali lako će ju prodati i dobro zaraditi. Što je s našim projektima koji su propali, što je s našim životima? – uputio je pitanje Omazić i pozvao na prosvjed traktorima ako se bageri vrate na gradilište.

– Moramo se paziti podjela i ne bismo smjeli nikoga prozivati. Koliko ja znam, ovdje u ovom selu nema nikoga tko bi digao ruku da je za izgradnju baze. To ćemo ispoštivati dok ne dođe prvi bager, a kada dođe, molim sve Lomničane da ogradimo skroz naokolo, parkiramo traktore i neće moći prići ni jedan bager. Kad parkiram svoj traktor neću imati više što raditi, krenut ću štrajk glađu pred središnjicom firme Strabag kod autobusnog kolodvora –najavio je Omazić.
– Nije nitko htio nikakvo zlo, ali sada nam zlo prijeti. Nema analize zašto je do ovoga došlo, nego, tko želi dokazati da voli ovaj kraj i da mu je dobrobit djece ispred svake politike, želim njegovo djelovanje u budućnosti, a ne u prošlosti – pozvao je Omazić.

Predsjednik MO Donja Lomnica, Milivoj Dijanežević, zadovoljan je kao je prošao prosvjed i izrazio nadu u zaustavljanje radova.  – Prosvjed je prošao mirno, poručili smo ljudima što radimo, što radi mjesni odbor i ljudi iz inicijative, zajedno djelujemo i nadamo se zaustavljanju radova, ne samo do izbora nego dok se na napravi revizija kompletne studije utjecaja na okoliš, ako treba napravit ćemo i novu kako bismo dokazali da to nije primjereno blizu kuća i u vodozaštitnom području – rekao je Dijanežević.

Na nekoliko punktova u Velikoj Gorici nalazit će se štand gdje će se moći potpisati peticija protiv izgradnje asfaltne baze, a sve informacije bit će dostupne na Facebook stranici ‘Stop asfaltnoj bazi u Lomnici’.

Podsjetimo, mještani su se u travnju okupili kako bi odlučili o daljnjim koracima i zaustavili izgradnju asfaltne baze. Nakon sastanka s gradskim čelnicima i predstavnicima Strabaga, radovi su zaustavljeni, no Lomničani traže potpunu obustavu radova i zabranu izgradnje asfaltne baze u njihovom mjestu.

Foto: Mario Žilec