Prijava

Vaša prijava

Muke po peradi


Koliko je važno imati dobrosusjedske odnose svjedoči primjer iz Velike Mlake gdje su takvi odnosi daleko od idealnih. Toliko su narušeni da su mještani morali promijeniti svoje životne navike i to sve ni manje ni više nego zbog peradi.

Imena protagonista poznata su našoj redakciji, no svi su željeli ostati anonimni, bitno im je samo da priča dođe u javnost jer smatraju da će se samo tako nešto poduzeti i da će svi opet moći ”normalno živjeti”.

Sve je počelo prije desetak godina kada je jedan mještanin počeo uzgajati perad. Ne bi to bilo ništa neobično da koke, guske, patke i ostale ptice, njih više od stotinu, dan provode na otvorenome, a noć u zatvorenom prostoru. No njima je njihov vlasnik omogućio da se slobodno kreću i uživaju u prirodi non-stop pa tako umjesto u kokošinjac, perad po zalasku sunca odlazi na počinak na stabla. U cik zore bude jedni druge, ali i susjede uz kukurikanje, gakanje i kvocanje.

– Tu ima i golubova, ptica grabežljivica, opasne su one, hodaju po našim vrtovima, krovovima i ogradama. Susjedi prozore ne otvaraju godinama – žali se jedna Mlačanka.

Dolazili su u Veliku Mlaku i inspektori, komunalni redari, pregledavali posjed, pisali zapisnike. Podignute su i tužbe. – Graba je zaštopana, sve smrdi, životinje su raspuštene – govore nam mještani.

Inspekcijskim očevidom je utvrđeno da se vlasnik peradi nije pridržavao naredbe o zabrani držanja peradi na otvorenom koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede u siječnju zbog pojave ptičje gripe. No čini se kako će se ova agonija mještana nastaviti i u budućnosti.

Naime, prema Odluci o komunalnom redu Gradskog vijeća od 8. prosinca 2016. godine, Velika Mlaka ne spada u uži dio Grada Velike Gorice (Članak 93.) u kojem je zabranjeno držanje svih životinja, osim kućni ljubimaca, ali ni u širi dio (Članak 93.) gdje je zabranjeno držanje svih životinja, osim držanja peradi za vlastite potrebe i kućnih ljubimaca.

Na područjima koja ne ulaze u uži i širi dio Velike Gorice, a što je vidljivo na priloženom prikazu, prema Članku 94. Odluke o komunalnom redu dopušteno je držanje svih životinja.