Prijava

Vaša prijava

FOTO Na jedno mjesto stavio je imena i prezimena svih koji su nekada živjeli u malom ličkom selu


Gotovo deset godina Đuro Mesić iz Novog Čiča istraživao je i skupljao podatke o stanovnicima mjesta Podlapače u Lici, u blizini Udbine. Nekada je ondje živjelo više od 1800 stanovnika, no sada je selo pred izumiranjem. Ponukan sudbinom oca svoje supruge koji je rođen u Podlapaču, ali se tamo nikada nije vratio niti je upoznao svoju rodbinu, odlučio je napisati knjigu o rodoslovlju ”Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače” koju je sinoć predstavio u Muzeju Turopolja na Matičinom četvrtku.

– Pratio sam povijest sela, još od Turaka, znači preko 300 godina. Zapisivao sam popis prezimena doseljenika u ono vrijeme, koja su prezimena doseljavala i iz kojih krajeva. Tako je to trajalo nekih 150 godina naseljavanje. Nažalost, onda je krenuo onaj drugi oblik – iseljavanje, ali to smo popratili kroz rodoslovna stabla svake obitelji gdje je bilo upisano i dostupno iz dokumentacije, gdje su otišli, gdje su se ženili, gdje su se udavali, u koja mjesta, gradove ili čak u svijet – rekao nam je autor knjige.

A raselili su se diljem Europe, zatim u Ameriku, Kanadu, Argentinu. Mesić je sve istražio pa je tako pomogao i današnjim stanovnicima Podlapače da saznaju više o svojim precima.

– Knjiga je nastala iz knjižice obiteljskog stabla, započela je 2008. godine i trajala je do 2014. godine da bih otkrio samo jednu obitelj – moju. Ali kroz sve te godine sam otkrio mjesta gdje se sve nalaze dokumenti i gdje ih sve mogu pronaći. Ponukam prvim istraživanjem saznao sam da većina Podlapčana ne zna o svojim precima. Do djeda nekako, ali poslije nikako. To me ponukalo da zapravo pomognem njima.

U knjizi se nalazi popis više od 350 ljudi koji su do 1910. godine iselili prema Americi i Kanadi. Njezina vrijednost je neprocjenjiva svakome tko u njoj pronađe podatke o svojoj obitelji i precima. Važna je i za cijelu zajednicu Podlapača jer daje presjek više od 300 godina te sva imena i prezimena stanovnika.

– U ovoj knjizi se spominje poveznica Velike Gorice i Podlapače i kroz povijest i kroz Domovinski rat pa i ovu knjigu. Moji prijatelji donatori koji nemaju veze ni prezimenom ni zavičajem s Podlapačem su mi pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana i ja se zahvaljujem svima.

Đuro Mesić rođen je u Požegi gdje je proveo većinu svog života. Posljednjih deset godina živi u Novom Čiču i osjeća se kao Turopoljac, iako su njegovi preci porijeklom iz Brinja.

Objava FOTO Na jedno mjesto stavio je imena i prezimena svih koji su nekada živjeli u malom ličkom selu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.