Prijava

Vaša prijava

Na predavanju “Duh Rima” saznajte tko je zaslužan za moć rimske civilizacije


Sutra će se u Gradskoj vijećnici održati predavanje uz projekcije pod nazivom “Duh Rima”. Riječ je o predavanju koje će održati predavač Erik Škara iz KU Nova akropola te otkriti koji su to pokretači zaslužni za moć rimske civilizacije te što je činilo duh Rima.

– Rimska civilizacija je snažno utjecala na kulturu cijelog europskog kontinenta u gotovo svim područjima: pišemo latinicom, koristimo rimski kalendar, planeti Sunčevog sustava nose imena rimskih bogova, ispod mnogih današnjih prometnica ostaci su rimskih cesta, živimo u republikama, sudimo po uzoru na rimsko pravo, a i danas se rimska filozofija – stoicizam – uzima kao primjer moralnog i ispravnog života. U Rimskom Carstvu različiti narodi su tvorili jedinstvenu multikulturalnu i multireligijsku zajednicu. Rimljani su bili osvajači, ali njihovo osvajanje donosilo je graditeljsku kulturu, ceste, uređenu upravu, pismo, umjetnost – poručuju organizatori.

Taj snažni kulturni impuls podizao je osvojene narode iz stanja barbarstva na razinu visoke civilizacije.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Objava Na predavanju “Duh Rima” saznajte tko je zaslužan za moć rimske civilizacije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.