Prijava

Vaša prijava

FOTO Veleučilište Velika Gorica predstavilo svoj znanstveni časopis


Na Veleučilištu Velika Gorica jučer je predstavljen prvi broj časopisa The Annals of Disaster Risk Sciences (ADRS). Časopis će izlaziti dva puta godišnje u tiskanom oblik, imat će i svoju web stranicu te će svi članci biti u potpunosti dostupni svim zainteresiranima. Časopis će izdavati Veleučilište Velika Gorica, a u njemu će se objavljivati isključivo znanstveni radovi znanstvenika koji se u svom radu bave temama vezanima za rizike od katastrofa.

Dekan dr. sc. Ivan Toth, ujedno i glavni urednik časopisa, istaknuo je važnost izdavanja ovog znanstvenog časopisa koji će biti u svim relevantnim bazama i čiji će autori moći biti citirani u cijelome svijetu.

– Mi smo do sada imali dobre i kvalitetne znanstvene radove koji su bili predstavljeni na našim konferencijama, ali oni nisu bili publicirani izvan, samo su bili objavljeni na hrvatskom jeziku. Ovaj časopis je na engleskom jeziku i bit će dostupan svima. Želimo da bude referiran u što više znanstvenih baza takvih radova i da tada poraste i citiranost naših znanstvenika. Tada ćemo pomoći i Zagrebačkom sveučilištu da postignemo veći uspjeh u citiranosti radova njihovih i naših profesora – rekao je dekan Toth.

U časopisu će biti obuhvaćene tematske cjeline poput analize rizika i odgovora na krizu, analize rizika u zdravstvu, ekologiji i zaštiti okoliša, turizmu, društvu, financijskoj industriji, informacijskoj tehnologiji, ekonomiji, novim tehnologijama, klimatskim promjenama i dr.

– Ovo je jedan iskorak više koji je vrlo zahtijevan i financijski, ali prije svega u onoj kvaliteti koju želimo postići u Europi i mislim da ćemo to uspjeti. Imamo dobre profesore, ne baziramo se samo na naše kadrove nego na cijelu Europu i time mislim da je uspjeh zagarantiran – rekao je dekan i podsjetio na obljetnicu osnivanja prve Škole civilne zaštite koja je osnovana 1938. godine u Zagrebu.

Na promociji znanstvenog časopisa govorili su urednica časopisa dr. sc. Renata Peternel te izvršni urednik prof. dr. sc. Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti. Na promociji časopisa bili su i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić i pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, koji su, među ostalim, pohvalili inicijativu Veleučilišta u jačanju znanstvene komponente u našem obrazovnom sustavu.


Program su svojim nastupom na gitarama uveličali učenici Umjetničke škole ”Franjo Lučić” Karlo Sekeli i Lucian Glagolić, pod mentorstvom profesora Tomislava Perice.

Objava FOTO Veleučilište Velika Gorica predstavilo svoj znanstveni časopis pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.