Prijava

Vaša prijava

Književnik Milko Valent predstavio svoju 12. pjesničku zbirku ”Otvorena rosa”


Objavio je 32 knjige, od poezije, proze, kratkih i dugih priča, romane, drame, eseje, kritike. Ove godine proslavit će 70. rođendan i 50 godina pisanja, a u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, književnik Milko Valent sinoć je predstavio svoju najnoviju knjigu pjesama ”Otvorena rosa”. To je dvanaesta po redu Valentova pjesnička zbirka koja je nastajala puna četiri desetljeća.

– Ta knjiga je nastajala 41 godinu. Od početne ideje, do krajnjeg rezultata kojeg možemo vidjeti. Zadnjih nekoliko godina intenzivno. To je bio dugačak proces traženja. Ja sam proveo po 5-6 mjeseci tražeći pridjev za jedan stih, itd, itd. Na kraju, kada sam bio koliko toliko zadovoljan, jer umjetnik nikada nije posve zadovoljan, u jednom trenutku kaže ”sad je gotovo” i onda mora brzo predati izdavaču da se ne bi predomislio – rekao nam je Valent.

Radeći desetljećima na knjizi, Valent si je dao u zadatak da ona mora obuhvaćati sve nove, globalne pojave, no u pjesmama su prisutni i provokacija, simbolika, erotizam i urbane teme, a prisutna je i određena doza banalnosti svakodnevice.

– Kako se život kretao i razvijao, došlo je do suvremenih tehnologija i društvenih mreža. Nisam mogao zanemariti taj dio, Facebook, koji je planetarni alat kojim se koristi sve više ljudi.

A zašto baš naziv ”Otvorena rosa”. Autor nam je otkrio kako takva rosa ne jenjava, već je postojana i u podne na jakome suncu.

– Biti uvijek otvorena rosa, znači uvijek razmišljati, svakodnevno, o svojoj poziciji u svijetu, u svijetu kao takvom i raditi, što je moguće, poštenije svoj posao koji radiš.

Milko Valent rođen je 1948. godine u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su na trinaest jezika, a dobitnik je i brojnih književnih nagrada.

Objava Književnik Milko Valent predstavio svoju 12. pjesničku zbirku ”Otvorena rosa” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.