Prijava

Vaša prijava

Prva godina novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman


Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman otvoren je 21. ožujka 2017. godine, a u noći sa 27. na 28. ožujka 2017. godine cjelokupan promet preseljen je sa starog na novi terminal i u ranim jutarnjim satima, prvim letom Croatia Airlinesa za Dubrovnik, novi putnički terminal otvoren je za promet.

U prvoj godini novog terminala zabilježeni su brojni rekordi u prometu putnika i tereta, dolasku novih zrakoplovnih kompanija, otvaranju novih linija i destinacija. Uvedeni su izravni letovi s novih devet destinacija, povećan je broj linija na već postojećim destinacijama, a poseban iskorak u novoj infrastrukturi bio je dolazak Emiratesa na izravnoj liniji za Dubai. Krajem 2017. prvi put je zabilježen tri milijunti putnik, a godina je zaključena sa 3,1 milijun putnika. Trend rasta prometa putnika nastavljen je i u prva tri mjeseca 2018. godine – zabilježeno je povećanje prometa putnika od 12 posto.

Započetim ljetnim redom letenja, očekuje se nastavak pozitivnih trendova. Dolazak su najavile dvije nove zrakoplovne kompanije – grčki nacionalni prijevoznik Aegean Airlines koji će Zračnu luku Franjo Tuđman prvi put izravno povezivati s Atenom tri puta tjedno te kanadski nacionalni prijevoznik Air Canada koji otvara izravnu liniju za Toronto, četiri puta tjedno.

Croatia Airlines će otvoriti dvije nove destinacije za Dublin i Mostar, dva puta tjedno, dok će Air Transat u Zagreb ove godine doći ranije i tako produžiti sezonu letova do Toronta za mjesec dana u odnosu na prošlu godinu. Ljetnom rastu prometa doprinijet će i povećanje kapaciteta naleta postojećih partnera poput španjolske Iberije koja je na svojim linijama za Madrid najavila povećanje broja letova.

Objava Prva godina novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.